Slovensko a Česko rokovali, Fico hovorí o inventúre vzťahov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vlajka slovensko cesko
ilustračné foto Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 24. apríla (WEBNOVINY) – Za inventúru vzťahov medzi Slovenskou republikou a Českou republikou označil predseda vlády SR Robert Fico štvrtkové rokovanie oboch vlád v Skalici. Premiéri aj jednotliví ministri si podľa neho prešli základnú slovensko – českú agendu a priority, ktorým sa budú venovať.

Obe vlády sa zhodli na koordinovanom postupe pri výstavbe ďalších cestných spojení, jednou z priorít je spojenie slovenskej D1 pri Púchove a českej D1 pri Hulíne. Predsedovia oboch vlád dajú pokyn ministrom obrany, aby do konca tohto roka pripravili návrhy na definitívne riešenie spoločnej ochrany vzdušného priestoru.

Koordinátor na daňové úniky

„Musíme odpovedať na otázku, či je taká možnosť alebo nie je taká možnosť,“ poznamenal premiér Fico s tým, že v poslednom čase sa o tom veľa hovorilo, ale konkrétne výsledky nie sú. V tejto súvislosti budú ministri riešiť právnu aj vojensko-technickú otázku. Podľa českého premiéra Bohuslava Sobotku bude pre daňových poplatníkov zaujímavá aj téma spoločných nákupov v rezortoch obrany.

Obaja premiéri zdôraznili, že vzťahy medzi oboma štátmi a ich občanmi sú nadštandardné a ich prehlbovanie patrí medzi trvalé priority oboch krajín. Ďalšie rokovanie oboch vlád je naplánované na október 2015. Rokovanie v Skalici bolo druhým spoločným zasadnutím vlád oboch krajín. Prvé sa uskutočnilo 29. októbra 2012, a to súčasne v Uherskom Hradišti a Trenčíne.

Ministri financií sa podľa Fica dohodli na vytvorení postu spoločného koordinátora, ktorý bude zabezpečovať boj proti daňovým únikom a daňovým podvodom. „Bude na česko-slovenskej úrovni otvárať tieto témy a bude sprostredkovateľom pozitívnych aj negatívnych skúseností z tejto oblasti,“ dodal Fico. Jeho český partner Sobotka označil Slovensko v tejto sfére za inšpiráciu pre Českú republiku.

Posilnia armádnu spoluprácu

Slovensko a Česká republika posilnia aj spoluprácu špeciálnych síl. Vyplýva to z memoranda o spolupráci medzi 5. plukom špeciálneho určenia slovenských ozbrojených síl a 601. skupinou špeciálnych síl Armády ČR, ktoré vo štvrtok po spoločnom rokovaní vlád v Skalici podpísali minister obrany SR Martin Glváč a český minister obrany Martin Stropnický.

Slovenskí vojaci slúžia vlasti, odchádzajú na Cyprus
Foto: SITA/Martin Havran

„Spolupráca dvoch elitných jednotiek v oblasti výcviku a cvičení bude určite prínosom pre obe strany. Vďaka spoločným cvičeniam si budú môcť vymieňať skúsenosti z praxe, pričom cvičiť sa bude tak u nás, ako aj v Českej republike,“ uviedol minister obrany SR Martin Glváč. Vďaka tejto spolupráci by sa mala navyše posilniť koordinácia špeciálnych síl na úrovni domáceho aj medzinárodného krízového manažmentu.

Šéfovia slovenského a českého rezortu obrany vo štvrtok rokovali aj o ďalších možnostiach spolupráce, medzi priority patrí predovšetkým spoločné obstarávanie a modernizačné projekty.

„Našli sme prvé spoločné prieniky verejného obstarávania,“ uviedol po rokovaní minister Glváč. „O možnostiach spoločných akvizícií diskutujeme veľmi intenzívne, pretože takéto riešenie by bolo ekonomické pre obidve krajiny,“ potvrdil šéf českého rezortu obrany Stropnický.

Slovenská a Česká republika chcú tiež koordinovať svoje sily zvýšeným počtom spoločných cvičení. „Spolupracovať chceme aj pri riešení krízových situácií v prihraničných oblastiach. V budúcom roku by sme preto chceli zorganizovať spoločné cvičenie ženistov zamerané na zmierňovanie následkov katastrof,“ vysvetlil šéf slovenského rezortu obrany. Agentúru SITA informovala hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Martin GlváčRobert Fico
Firmy a inštitúcie Ozbrojené sily Slovenskej republikyVláda SR