Primátora Dvorana zaskočili, znížili mu plat o stovky eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sud, peniaze
Foto: Shutterstock

HLOHOVEC 26. apríla (WEBNOVINY) – Primátor Hlohovca Peter Dvoran (KDH) si musí utiahnuť opasok, jeho plat klesne z takmer štyroch tisícok na 2382 eur. Mestské zastupiteľstvo mu pri pravidelnom prerokovávaní platu neschválilo žiadne zvýšenie základného, dostávať tak bude len zákonom určený najnižší plat.

Bude pracovať menej

Dvoran sa netají tým, že ho rozhodnutie poslancov zaskočilo. V tomto volebnom období mal každý rok maximálny plat, ktorý bol doteraz 3956 eur mesačne. Primátor sa teraz zastrája, že bude robiť len osem hodín denne.

,Možno som jeden z mála primátorov, ktorý robil dvanásť hodín denne, ktorý chodil aj v sobotu a nedeľu na všetky akcie, bol som naučený robiť naplno. Teraz som si povedal, že budem robiť tak ako iní zamestnanci mestského úradu osem hodín a hotovo,“ povedal Dvoran pre agentúru SITA. Dodal však, že to asi dlho nevydrží.

Je aj poslancom samosprávneho kraja

Zástupca primátora Ján Tassy navrhol mestskému zastupiteľstvu aj v tomto roku schváliť primátorovi maximum, čo by bolo po zvýšení základu o 70 percent 4 050 eur. Poslanec Patrik Voltmann prišiel s pozmeňujúcim návrhom na zvýšenie o 35 percent, ani jeden z týchto návrhov neprešiel.

Podľa zákona o platových pomeroch starostov a primátorov tak primátorovi Dvoranovi zostal najnižší plat 2382 eur. Dvoran povedal, že vyžije aj zo zníženého platu, napriek tomu chce hľadať možnosti, ako by sa to dalo zmeniť. Okrem platu prvého muža mesta dostáva aj niekoľko stoviek eur mesačne za prácu poslanca Trnavského samosprávneho kraja.

Združenie miest a obcí regiónu Jaslovské Bohunice, do ktorého patrí aj Hlohovec, sa usiluje dosiahnuť zmenu zákona o platoch starostov a primátorov. Ustanovenie o každoročnom prerokovávaní ich platov podľa predstaviteľov samospráv často dehonestuje ich funkcie a vyvoláva zbytočné rozpory v zastupiteľstve i medzi občanmi.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať