Colníci za štyri roky zhabali falzifikáty za 30 miliónov eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Fejky colnici
Colníci odhalili v Dunajskej Strede viac ako 10-tisíc napodobenín dámskych kabeliek, puzdier na mobil či textilu. Foto: SITA/CÚ Trnava

BRATISLAVA 27. apríla (WEBNOVINY) – Colníci za posledné štyri roky zachytili falzifikáty značkových vecí za viac ako 30 miliónov eur. Len minulý rok zhabali falzifikáty za 17 046 577 eur. Tieto zadržané veci zachytili ešte skôr, ako sa dostali na slovenský a tým aj európsky trh. Celkovo na importe zachytili minulý rok 26 494 kusov výrobkov. Informovala o tom hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková.

Najčastejšie zaisteným tovarom sú textilné výrobky, hračky, obuv, konfekčné doplnky a spotrebný tovar. K dlhodobo najrozsiahlejším nelegálnym aktivitám patria aj podvody s tabakom a tabakovými výrobkami. Pri dovoze zo zahraničia sa colníci najviac stretávajú so značkami Tommy Hilfiger, Louis Vuitton či Burberry. Ako informovala Macíková, v roku 2012 zaistili tovar za 10 664 460 eur, v roku 2011 za 2 485 159 eur a v roku 2010 za 60 504 eur. Výrazný nárast počtu podozrení z porušenia práv zaznamenali najmä v minulom roku.

Najviac napodobenín je z Číny

Hlavným zdrojom výrobkov porušujúcich práva duševného vlastníctva naďalej zostáva Čína, ktorá produkuje až 85 percent zo všetkých falšovaných produktov. Ako informovala Macíková, v prípade, že colník zaistí tovar, kontaktuje osobu oprávnenú domáhať sa ochrany práv duševného vlastníctva. Tá má možnosť sa vyjadriť do 10 pracovných dní, či chce vo veci konať a akým spôsobom.

Možnosti sú dve. Zjednodušený postup je dohoda, druhou možnosťou je súdna cesta. Náklady na zničenie tovaru znáša držiteľ tovaru. Pre boj proti falšovaniu a autorskému pirátstvu vznikla na Slovensku v roku 2011 na podnet Európskej únie medzirezortná komisia. V tomto koordinačnom a odbornom orgáne má svoje zastúpenie aj Finančné riaditeľstvo SR.

Ochrana pred falšovateľmi

26. apríl patrí každoročne ochrane trhu pred falšovateľmi. Pred 44 rokmi v tento deň nadobudol účinnosť Dohovor o zriadení Svetovej organizácie duševného vlastníctva a práve na podnet tejto organizácie sa tento deň stal aj Svetovým dňom duševného vlastníctva. Pripomíname si ho od roku 2001.

Organizujú sa rôzne akcie a kampane s cieľom zvyšovať verejné povedomie o úlohe duševného vlastníctva v každodennom živote. „Porušovanie práv duševného vlastníctva spôsobuje značné hospodárske ujmy a rastúci počet falšovaných výrobkov zároveň predstavuje hrozbu pre zdravie a bezpečnosť spotrebiteľov,“ informovala Macíková s tým, že colné orgány EÚ majú kľúčovú úlohu pri zabraňovaní dovozu výrobkov, ktoré porušujú práva duševných vlastníkov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Louis Vuitton