Barroso zavítal na Slovensko, dostal vyznamenanie aj titul

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Barroso
Šéf Európskej komisie José Manuel Barroso (na snímke) bude obedovať s premiérom Ficom. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 28. apríla (WEBNOVINY) – Prezident Ivan Gašparovič v pondelok udelil predsedovi Európskej komisie (EK) José Manuelovi Barrosovi, ktorý je návšteve Slovenska, jedno z najvyšších štátnych vyznamenaní. Rad Bieleho dvojkríža II. triedy Barroso od hlavy štátu dostal za mimoriadne zásluhy o posilnenie postavenia Slovenska v medzinárodných vzťahoch.

„Desať rokov uplynulo odo dňa vstupu Slovenska do Európskej únie. Tých desať rokov nebolo jednoduchých, dostali sme sa však do spoločnosti, ktorá robí všetko pre to, aby sa dodržiavali ľudské a občianske práva, aby vo svete vládla demokracia,“ vyhlásil v príhovore Gašparovič.

Na to, aby sme sa do EÚ dostali, sme však podľa prezidenta potrebovali pomoc nielen európskych krajín, ale aj európskych politikov. José Manuel Barroso urobil podľa Gašparoviča pre vstup Slovenska do EÚ všetko už v čase, keď bol vo funkcii predsedu portugalskej vlády.

Barroso gasparovic
Foto: SITA/AP/CTK

Barrosovi udelili v Bratislave čestný akademický titul

Predsedovi Európskej komisie (EK) Josému Manuelovi Barrosovi na záver dnešnej návštevy Slovenska udelila Ekonomická univerzita v Bratislave čestný titul Doctor honoris causa.

Podľa univerzitného rektora Rudolfa Siváka si takúto formu vyznamenania zaslúžil ako človek, ktorý „svojím celoživotným dielom podstatným spôsobom prispel k šíreniu myšlienok humanizmu, demokracie a porozumenia medzi národmi“, a to predovšetkým v oblasti európskej integrácie.

Sivák v tejto súvislosti vyzdvihol jeho „hlboké morálne vlastnosti“ a „výrazne pozitívny vzťah k Slovensku“. Na podujatí vystúpili s prejavmi aj slovenský podpredseda EK Maroš Šefčovič a predseda slovenskej vlády Robert Fico, ktorý Barrosa označil za „veľkého podporovateľa rozširovania EÚ“. Samotný šéf EK po zložení slávnostného sľubu a zápise do pamätnej knihy predniesol pred stovkami študentov a iných hostí prednášku na tému Slovensko v srdci Európy.

Svoju prítomnosť na pôde Ekonomickej univerzity v Bratislave zakončil krátkou diskusiou, v ktorej sa venoval prínosu Slovenska pre zvyšok EÚ, eurointegračným vyhliadkam Ukrajiny a hodnoteniu svojho takmer 10-ročného pôsobenia na čele EK.

Slováci by si mali nájsť čas voliť

Šéf Komisie zdôraznil, že potrebujeme jednotu, pretože len vtedy môžeme spolupracovať s globálnymi partnermi. „Len spoločným úsilím môžeme pôsobiť na globálnej sfére,“ dodal. Úspech, ktorý Slovensko vstupom do EÚ dosiahlo, je podľa Barrosa dôkazom toho, čoho je únia schopná a aké má kapacity. „Nadovšetko je to ale svedectvo toho, čoho je schopné Slovensko,“ ukončil.

Predseda Európskej komisie Barroso má takisto názor, že Slováci by si koncom mája mali nájsť čas a mali by sa zúčastniť na voľbách do Európskeho parlamentu. „Bolo by naozaj výborné, keby prostredníctvom tohto hlasovania Slováci ukázali, že naďalej majú záujem o otázky EÚ,“ uviedol šéf Komisie po rokovaní s premiérom Robertom Ficom.

Barroso zároveň zablahoželal všetkým obyvateľom Slovenska k 10. výročiu vstupu našej krajiny do EÚ. „Desať rokov po môžeme povedať, že to bol veľký úspech Slovenska. Ste jednou z krajín, ktorej sa určite darilo dobre, napríklad v súvislosti s príjmom na hlavu,“ povedal. Barroso je presvedčený, že Slovensko má pred sebou aj ďalšie úspechy. Fica ubezpečil o jeho osobnej podpore ako aj podpore zo strany Európskej komisie.

Nestranný predseda eurokomisie

Barroso sa podľa premiéra ukázal ako predseda EK, ktorý je nestranný a ktorému záleží na rozvoji všetkých členských štátov EÚ. „Chcem vás ubezpečiť, že Slovenská republika je proeurópsky orientovaná krajina, kde relevantné politické strany majú konsenzus v zásadných otázkach zahraničnej politiky,“ poznamenal Fico. Slovensko je podľa neho krajinou, ktorá chce byť dôveryhodným partnerom únie.

Predsedu Európskej komisie, ktorý do Bratislavy pricestoval pri príležitosti 10. výročia vstupu našej krajiny do EÚ, v pondelok ešte čaká rokovanie s premiérom Robertom Ficom. Neskôr vystúpi na pôde Ekonomickej univerzity s prednáškou na tému Slovensko v srdci Európy. Univerzita mu udelí titul doctor honoris causa. Slovensko sa spolu s ďalšími deviatimi krajinami stalo súčasťou EÚ dňa 1. mája 2004.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ivan GašparovičJosé Manuel BarrosoMaroš ŠefčovičRobert Fico
Firmy a inštitúcie EK Európska komisia