Ľudia sú zvyknutí na rýchle výsledky, eurovoľby majú byť iné

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Európska únia
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 3. mája (WEBNOVINY) – Začala sa zákonná kampaň pre májovými voľbami do Európskeho parlamentu (EP). Počas kampane, teda od soboty od 7:00 do štvrtka 22. mája do 7:00, môžu televízie a rádiá vysielať iba politickú reklamu a diskusie v rámci existujúcich publicistických relácií. Špeciálne nové relácie sú zakázané.

Zo zákona o vysielaní a retransmisii vyplýva, že politická reklama je verejné oznámenie určené na podporu politickej strany, politického hnutia, člena strany alebo člena hnutia alebo kandidáta, prípadne v ich prospech, popularizáciu názvu, značky alebo hesiel politickej strany, politického hnutia alebo kandidáta, upozorňuje na to Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) v Komentári k zákonnej úprave vysielania v čase volieb do europarlamentu.

Rovnako od dnes možno podľa zákona o voľbách do EP „umiestňovať volebné plagáty a iné nosiče informácií na verejných priestranstvách“ a to iba na tých miestach, ktoré vyhradila obec svojím všeobecne záväzným nariadením. Všetky kandidujúce politické subjekty musia mať rovnaké podmienky.

Spracovanie bude komplikovanejšie

Spracovanie výsledkov májových eurovolieb bude pre štatistikov komplikované a náročné, hovorí predsedníčka Štatistického úradu SR Ľudmila Benkovičová. Verejnosť je podľa nej „namaškrtená“ rýchlym a hladkým spracovaním prezidentských volieb aj predchádzajúcich krajských volieb.

„Ale spracovanie výsledkov týchto volieb bude oveľa náročnejšie už vzhľadom na počet 29 kandidujúcich subjektov a tiež pre možnosť uplatniť preferenčné hlasy,“ povedala pre agentúru SITA šéfka štatistikov.

Prílohy veci skomplikujú

Spracovanie eurovolieb komplikuje podľa Benkovičovej aj vyhotovovanie príloh pre jednotlivé strany k zápisniciam okrskových volebných komisií. V prílohe sa vyznačujú odovzdané preferenčné hlasy.

Aj keď bude nejakú stranu voliť čo len jeden občan, tak musia pre ňu vyhotoviť prílohu, a to aj vtedy, ak nikto z voličov neuplatní pre jej kandidátov preferenčné hlasy. „Pri skoro šesťtisíc okrskových volebných komisiách to pre nás znamená nesmierne množstvo papiera a údajov, ktoré musíme prejsť,“ hovorí Benkovičová. Teoreticky tak môžu štatistici dostať z každého okrsku zápisnicu, ktorá bude mať 29 príloh.

Priebežné výsledky sú neisté

Zatiaľ nie je jasné, či sa budú pri eurovoľbách zverejňovať priebežné výsledky spracovania a kedy budú zverejnené konečné výsledky. Rozhodovať by o tom mala v polovici mája Ústredná volebná komisia.

„Budú sa prerokovávať aj otázky, akým spôsobom sa budú zverejňovať výsledky týchto volieb, lebo zákon o voľbách do Európskeho parlamentu hovorí o tom, že výsledky volieb môžu byť sprístupnené verejnosti až po tom, keď sa odvolí v poslednom členskom štáte EÚ,“ vysvetľuje Benkovičová.

V únii sa bude hlasovať až do nedele 25. mája večer. Podľa Benkovičovej nie je pre štatistický úrad problém zverejňovať priebežné výsledky, no zatiaľ s tým nepočítajú. „Zákon o voľbách do Európskeho parlamentu vôbec nehovorí o tom, že by mohli byť zverejňované priebežné výsledky spracovania,“ dodáva s tým, že štatistický úrad je v tomto podriadený Ústrednej volebnej komisii. „Očakávam veľkú diskusiu na túto tému,“ uviedla Benkovičová.

Voľby do europarlamentu

budú na Slovensku v sobotu 24. mája od 7:00 do 22:00. Na Slovensku pôjde o tretie eurovoľby, predtým sa konali v rokoch 2004 a 2009. V jednotlivých štátoch EÚ sa voľby uskutočnia od 22. do 25. mája. Počet poslancov z každého členského štátu EÚ stanovuje Zmluva o pristúpení k EÚ. Z nej vyplýva, že Slovensko v europarlamente zastupuje 13 poslancov.

Podľa Lisabonskej zmluvy celkový počet poslancov Európskeho parlamentu v roku 2014 je 751. Doterajšie eurovoľby u nás charakterizovala nízka volebná účasť, v roku 2009 prišlo k urnám 19,64 percenta oprávnených voličov, v roku 2004 to bolo 16,96 percenta. V oboch prípadoch to bolo najmenej zo všetkých členských krajín EÚ.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia