Bratislava sa chce zbaviť grafitov, ľuďom poskytne dotácie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Grafity
ilustračné foto Foto: SITA/Martin Mikláš

BRATISLAVA 2. mája (WEBNOVINY) – Fasády budov v Bratislave by už nemuseli špatiť nelegálne grafity, na ich odstraňovanie totiž radnica poskytuje príspevok. Peniaze na odstránenie nelegálnych grafitov môže dostať právnická osoba, ktorej zakladateľom nie je mesto, alebo fyzická osoba s trvalým pobytom v Bratislave. P

Príspevok je jednorazový a žiadateľ môže na odstránenie nelegálnych grafitov dostať maximálne 3000 eur. Zásady poskytovania príspevku už schválili bratislavskí mestskí poslanci.

Desiatky tisíc eur

Bratislavskí mestskí poslanci v rámci poslaneckých priorít v rozpočte na tento rok vyčlenili na odstraňovanie grafitov 49-tisíc eur. Bratislavský primátor Milan Ftáčnik zriadil na posudzovanie žiadostí o pridelenie príspevku komisiu, ktorá vypracovala zásady ako bude dotácie prideľovať. Pôvodná schéma bola pomerne náročná, vypracovali preto jednoduchšie zásady.

„Nové pravidlá zjednodušujú administratívu a chceme čo najrýchlejšie posúdiť žiadosti a poskytnúť príspevky, aby sa do konca roka Bratislava čo najviac vyčistila,“ uviedla námestníčka primátora a predsedníčka komisie pre posudzovanie žiadostí na odstraňovanie grafitov Viera Kimerlingová.

Maximálne tritisíc ročne

Podľa schválených zásad môže mesto poskytnúť jednorazový príspevok v maximálnej výške 3000 eur žiadateľovi raz ročne. Žiadateľ môže peniaze použiť len na náklady súvisiace s odstraňovaním nelegálnych grafitov z fasád bytových a nebytových priestorov a objektov.

Príspevok môže využiť na nákup odstraňovacích, jednorazových či ochranných náterov a na služby súvisiace s projektom. Žiadosť o príspevok možno podať najneskôr do 30. septembra daného kalendárneho roka alebo do vyčerpania na tento účel rozpočtovaných peňazí.

Kde nájdete žiadosť na odstránenie grafitov?

Žiadosti o pridelenie príspevku na odstraňovanie grafitov môžu ľudia nájsť na internetovej stránke mesta Bratislava www.bratislava.sk. Žiadateľ musí priložiť aj fotodokumentáciu poškodenej nehnuteľnosti a čestné vyhlásenie, že poškodenie nie je kryté poisťovňou.

Doložiť tiež musí výpis z listu vlastníctva a doklad (zmluvu) právnickej osoby o spravovaní danej nehnuteľnosti. Žiadateľ zodpovedá za správnosť údajov, ak ich uvedie nepravdivo alebo požiada v jednom kalendárnom roku o príspevok viackrát, mesto mu po najbližšie dva rozpočtované roky nemusí finančný príspevok už poskytnúť.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Milan Ftáčnik