Vojak, ktorý zavinil smrteľnú nehodu, dostal podmienku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Nehoda
Vodička zišla pri riskantnom predbiehaní z cesty a narazila do plota ihriska. Foto: SITA/KR PZ Žilina

BANSKÁ BYSTRICA 28. apríla (WEBNOVINY) – Na dva roky odňatia slobody podmienečne za prečin usmrtenia z nedbanlivosti odsúdil v pondelok samosudca Okresného súdu v Banskej Bystrici 32-ročného profesionálneho vojaka Róberta Šarika z obce Závadka v okrese Michalovce.

Šarik ako vodič zavinil na ceste medzi Lučencom a Rimavskou Sobotou dopravnú nehodu so smrteľnými následkami. Súd mu zároveň na tri roky zakázal jazdiť motorovým vozidlom.

Vojak išiel prirýchlo

Začiatkom októbra 2012 popoludní Šarik na svojom aute Ford Mondeo jazdil v smere od Lučenca na Rimavskú Sobotu. Na križovatke hlavnej a vedľajšej cesty v katastri obce Horná Slatinka neprispôsobil rýchlosť jazdy, zozadu narazil do vozidla Renault Mégane, ktoré pri odbočovaní vľavo dávalo prednosť oproti idúcim vozidlám.

Pri nehode utrpela 49-ročná matka vodiča Renaulta zranenia, ktorým podľahla na druhý deň v nemocnici. Menšie zranenia utrpel aj vodič Renaulta. Šarik tým spáchal nedbanlivostný trestný čin s následkom smrti, pričom ako vodič porušil dôležitú povinnosť.

Rozsudok sudca vyhlásil po tom, ako schválil dohodu o vine a treste, ktorú uzavrel prokurátor a obvinený vojak. Rozsudok je právoplatný, pretože súčasťou dohody je záväzok obvineného, že sa voči verdiktu súdu neodvolá.

Šarik je príslušníkom Vojenského útvaru v Nitre a po začatí trestného stíhania ho postavili mimo službu. Vodičský preukaz mu zadržali hneď po nehode a o jeho vrátenie môže požiadať po uplynutí polovice trojročnej lehoty zákazu šoférovania.

Opitý strážmajster s pokutou

Na peňažný trest štyristo eur za jazdu pod vplyvom alkoholu a zavinenie dopravnej nehody so zranením odsúdil dnes Okresný súd v Banskej Bystrici 25-ročného bývalého policajta Petra Mrníka z Brusna. Zároveň mu na jeden rok zakázal viesť motorové vozidlá akéhokoľvek druhu. Rozsudok súd vyhlásil po tom, ako schválil dohodu o vine a treste, ktorú uzavrel prokurátor a obvinený policajt.

Alkohol
Foto: SITA/Diana Černáková

V posledný májový deň minulého roku večer na miestnej komunikácii ku kúpeľnému domu Poľana v Brusne viedol Mrník kamarátovo auto Volkswagen Golf neprimerane rýchlo. Pri vyhýbaní sa protiidúcemu vozidlu sa dostal mimo cesty a narazil do stromov. Pri havárii sa zranil Mrník, ktorý bol v čase nehody mimo služby, ale i jeho dvaja spolujazdci. Škodu na havarovanom aute vyčíslil znalec na takmer desaťtisíc eur.

Po nehode dychová skúška preukázala, že Mrník jazdil pod vplyvom alkoholu, namerali mu 1,39 promile. Tým spáchal trestný čin ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. Rozsudok je právoplatný, pretože súčasťou dohody je záväzok obvineného, že sa voči verdiktu súdu neodvolá.

Do trestu zákazu šoférovania sa Mrníkovi zarátava doba od 1. júna 2013, keď mu zadržali vodičský preukaz. Expolicajt navyše musí zaplatiť kamarátovi Jozefovi, majiteľovi auta, škodu 9 952 eur, dvom zdravotným poisťovniam spolu vyše 170 eur a zamestnávateľovi spolujazdca Mareka 50 eur. Peter Mrník bol v čase nehody príslušníkom Obvodného oddelenia Banská Bystrica-východ. Po začatí trestného stíhania s nim polícia služobný pomer skončila.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia