Obrazom: Zničené kúpalisko Zelená žaba má zachrániť petícia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Chátrajúcu Zelenú žabu chcú zachrániť petíciou
Unikátne kúpalisko Zelená žaba v Trenčianskych Tepliciach, ktorého bazén je čiastočne vytesaný do skaly, vzniklo v tridsiatych rokoch minulého storočia a momentálne už roky chátra. V meste spustili petíciu, ktorá podporuje zámer investora rekonštruovať chátrajúce kúpalisko. Foto: SITA/Tomáš Somr

TRENČÍN 29. apríla (WEBNOVINY) – V Trenčianskych Tepliciach spustili petíciu, ktorá podporuje zámer investora rekonštruovať chátrajúce kúpalisko Zelená žaba. Za štyri dni ju podpísalo viac ako 1000 ľudí.

„Mesto Trenčianske Teplice aktívne podporuje túto iniciatívu. Som presvedčený, že je vo verejnom záujme, aby kúpalisko Zelená žaba bolo zrekonštruované a slúžilo širokej verejnosti,“ uviedol primátor mesta Štefan Škultéty. Rekonštrukcia legendárneho kúpaliska vyvolala spor medzi trenčianskymi pamiatkarmi a investorom, ktorý chcel do obnovy Zelenej žaby dať šesť miliónov eur.

Obrazom: Chátrajúcu Zelenú žabu chcú zachrániť, za opravu bojujú petíciou

Krajský pamiatkový úrad vydal konečné stanovisko, v ktorom trvá na zachovaní pôvodných výsuvných drevených zasklených častí so zdvíhacím mechanizmom a vstupnej časti kovových zasklených stien národnej kultúrnej pamiatky. To však investor, ktorým sú Kúpele Zelená žaba, odmieta. Tvrdí, že objekt by po rekonštrukcii nespĺňal bezpečnostné a hygienické normy a jeho prevádzka by bola stratová. Hrozí, že od investície ustúpi.

Chátrajúcu Zelenú žabu chcú zachrániť petíciou
Foto: SITA/Tomáš Somr

Občania a návštevníci kúpeľného mesta môžu petičné hárky podpísať na 30 miestach, napríklad v klientskom centre mestského úradu, ale aj v mnohých reštauráciách či kaviarňach. Organizátori petície budú taktiež obchádzať ľudí po domoch a spustená bude aj elektronická petícia prostredníctvom internetu. Podpisy sa dokonca zbierajú aj v okolitých mestách a obciach, ako je Omšenie, Dolná Poruba, Nová Dubnica, ale aj v krajskom meste Trenčín.

Zelená žaba chátra od roku 2001, keď praskol bazén. Stavbu kúpaliska navrhol v 30. rokoch minulého storočia český architekt Bohuslav Fuchs v duchu medzivojnovej architektúry. Zakomponoval ho na vrch nad Trenčianskymi Teplicami. Bazén je vytesaný do skaly. Zelená žaba je jedno z dvoch kúpalísk na území Slovenska, ktoré sú pre významné architektonicko – historické hodnoty zapísané v Ústrednom zozname pamiatkového fondu SR.

Chátrajúcu Zelenú žabu chcú zachrániť petíciou
Foto: SITA/Tomáš Somr

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Štefan Škultéty