Sme 10 rokov v EÚ, Paška hovoril o hviezde na modrej zástave

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Európska únia
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 30. apríla (WEBNOVINY) – Dejiny Slovenska prešli za ostatných desať rokov zrejme svojím najúspešnejším obdobím, vyhlásil prezident Ivan Gašparovič v slávnostnom prejave na galavečeri pri príležitosti 10. výročia vstupu SR do EÚ.

„Vážim si symboliku týchto pre Slovensko úspešných desiatich rokov, počas ktorých som mal tú česť stáť na čele štátu. Bolo to obdobie obrovských výziev, nádejí, ale pre občana aj náročných zmien a nezriedka aj ťažkostí, ale aj úspešných projektov a pozitívnych výsledkov,“ uviedol Gašparovič pred desiatkami hostí z prostredia politiky aj spoločenského života v historickej budove SND v Bratislave.

Rešpektuje nás celý svet, povedal premiér Fico

Gašparovič v príhovore zdôraznil, že európsky projekt bol a zostáva predovšetkým mierovým projektom. V Európe každá generácia podľa prezidenta poznala v minulosti vojnu, mladšie ročníky však poznajú len mier, stabilitu, vzájomne výhodnú spoluprácu a prosperitu.

„Za ostatných desať rokov vyrástla na Slovensku generácia mladých ľudí, ktorí svoj dospelý život žijú na Slovensku ako členskej krajine EÚ. Politická nesloboda, obmedzenia voľného pohybu, ideologická indoktrinácia, nedostatok ekonomických a vôbec životných možností sú pre nich príbehmi z iného sveta a iného času. Našťastie,“ doplnil.

Obrazom: Slovensko oslavuje desať rokov v Únii

Premiér Robert Fico zdôraznil, že vďaka členstvu v EÚ sa Slovensku otvorili nové možnosti. Približne 80 percent všetkých verejných investícií je financovaných z eurofondov, máme postavené a zmodernizované cesty, zrenovované školy či parky, môžeme cestovať, podnikať a študovať v zahraničí. „Naša krajina je rešpektovaná a považovaná za zodpovedného a spoľahlivého partnera nielen na európskom kontinente, ale v celom svete,“ povedal.

Paška si zavtipkoval o hviezde na modrom podklade

Šéf slovenskej diplomacie a podpredseda vlády Miroslav Lajčák vo svojom vystúpení pripomenul, že to nie je tak dávno, keď sme snívali sen o Európe. „Vďaka našej autentickej skúsenosti dnes pomáhame tento sen napĺňať iným – podporou pri rokovacích stoloch i odovzdávaním praktických skúseností,“ povedal Lajčák.

Hoci bilancujeme prvú dekádu členstva v EÚ, náš príbeh podľa Lajčáka zďaleka nekončí. „Na pozadí prebiehajúcej globalizácie, geopolitických zmien a aktuálnych výziev všetkého druhu je zrejmé, že záujmy Slovenska sme schopní najlepšie presadzovať cez silnú a efektívne fungujúcu EÚ. Toto je jediná cesta, ako môže náš príbeh pokračovať úspešne ďalej,“ dodal.

Predseda Národnej rady SR Pavol Paška počas svojho príhovoru zavtipkoval. „Povedané odľahčene, európska vlajka je jediné miesto, kde ľavičiari môžu povedať, že modrá je dobrá. A európska vlajka je tiež jediným miestom, kde pravičiari môžu povedať, že žltá hviezda – už nie na červenom podklade – je v poriadku,“ povedal. Na Slovensku podľa Pašku v otázkach EÚ držíme spolu a to môže byť veľmi dobrým základom do budúcnosti.

Schulz tvrdí, že Slovensko je svetlým príkladom členstva v EÚ

Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz zdôraznil, že Slovensko je svetlým príkladom členstva v EÚ. „Mladá demokracia, ktorá má za sebou stáročnú históriu, sa stala stabilnou a prosperujúcou krajinou. Plnoprávnym členom EÚ,“ uviedol. HDP Slovenska sa podľa neho za uplynulých desať rokov viac ako zdvojnásobil, mesto Košice sa stalo európskym hlavným mestom kultúry a tisíce mladých študentov zo Slovenska študovali v rámci programu Erazmus v iných krajinách a nadviazali nové priateľstvá po celej Európe. „Mnohí ľudia očakávali, že pristúpenie k EÚ zmení nových členov. Iba niektorí však predvídali, ako silno noví členovia dokážu zmeniť EÚ k lepšiemu,“ poznamenal.

Predseda Európskej rady Herman Van Rompuy poukázal na to, že prijatím eura sa Slovensko stalo členom toho najužšieho jadra – ekonomického srdca Európy. „V rebríčkoch Bratislava figuruje ako piaty najbohatší región. Piaty najbohatší. Príležitosti však nie sú len ekonomické.“ Zdrojom prosperity je podľa neho aj sloboda pohybu. „Pre mňa osobne je tou najvýstižnejšou definíciou občana EÚ,“ dodal.

S príhovorom na galavečeri vystúpil aj podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič. Nadchádzajúce obdobie bude podľa neho pre Slovensko výzvou z hľadiska celkovej konsolidácie nášho pôsobenia v EÚ a maximálneho zhodnotenia existujúceho potenciálu nášho členstva, čo vyvrcholí predsedníctvom Slovenskej republiky v Rade EÚ v druhej polovici roka 2016. „Musíme sa tiež zamerať na to, ako efektívne naložiť s európskymi investíciami na modernizáciu slovenskej ekonomiky, tvorbu nových pracovných príležitostí pre mladých ľudí, či na skvalitnenie slovenskej vedy a zlepšenie postavenia našich poľnohospodárov,“ konštatoval.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Herman Van RompuyIvan GašparovičMaroš ŠefčovičMartin SchulzMiroslav LajčákPavol PaškaRobert Fico