Rompuy je na Slovensku, ďakoval Ficovi za plyn

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Herman Van Rompuy je na Slovensku, ďakoval Ficovi za plyn
Predseda Európskej rady Herman Van Rompuy, ktorý je na návšteve Slovenska, v stredu poďakoval Slovensku za to, že sa mu podarilo zabezpečiť reverzný tok plynu na Ukrajinu. "Chcem poďakovať Robertovi Ficovi, že zohral dôležitú úlohu pri tom, aby sa dohodlo východisko z tejto krízy," uviedol Van Rompuy po rokovaní s predsedom vlády. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 30. apríla (WEBNOVINY) – Predseda Európskej rady Herman Van Rompuy, ktorý je na návšteve Slovenska, v stredu poďakoval Slovensku za to, že sa mu podarilo zabezpečiť reverzný tok plynu na Ukrajinu.

„Chcem poďakovať Robertovi Ficovi, že zohral dôležitú úlohu pri tom, aby sa dohodlo východisko z tejto krízy,“ uviedol Van Rompuy po rokovaní s predsedom vlády.

Spoločnosti Eustream a ukrajinský Ukrtransgaz totiž v pondelok podpísali memorandum o porozumení o možnom riešení prepravy plynu v smere zo Slovenska na Ukrajinu. V prípade neúspechu tohto riešenia by EÚ podľa jej prezidenta musela zvýšiť svoj tlak na Ruskú federáciu. „EÚ ostane partnerom voči Ukrajine, aby tá mohla realizovať svoje potrebné reformy v prospech ľudu,“ dodal.

Robert Fico zasa Van Rompuyovi poďakoval za jeho spoluprácu a podporu Slovensku. „Jeho prítomnosť na dnešných oslavách desiateho výročia dáva váhu tejto udalosti,“ vyhlásil premiér. Fico vyslovil presvedčenie, že tak ako prvých desať rokov v EÚ bolo pre SR úspešných, aj v roku 2024 budeme môcť konštatovať, že naše členstvo bolo prospešné pre obidve strany.

Obrazom: Van Rompuy je na Slovensku, stretol sa s premiérom Ficom

Obaja predstavitelia sa rozprávali aj o blížiacich sa voľbách do Európskeho parlamentu. Podľa predsedu Európskej rady sa mnohí obávajú nárastu populistických a euroskeptických strán. „Najefektívnejším liekom voči takémuto strachu je prichádzať s konkrétnymi výsledkami,“ dodal. Van Rompuy ocenil, že na Slovensku sú všetky relevantné politické strany jednotné v otázkach EÚ.

„Je to vzácne vidieť takúto vysokú mieru konsenzu. Chcem za toto poďakovať aj Robertovi Ficovi, že podľa mňa urobil obrovský kus práce v tomto smere,“ ukončil.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Herman Van RompuyHerman Von RompuyRobert Fico