S teplejšími dňami pribúdajú úrazy, pádov z výšok je viac

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sanitka
Foto: SITA/Dušan Hein

BRATISLAVA 30. apríla (WEBNOVINY) – Minimálne traja ľudia denne v mesiacoch od mája do septembra spadnú z výšky a zrania sa. Vyplýva to zo štatistík Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR.

Ako uviedol jeho hovorca Boris Chmel, súvisí to s tým, že práve v tomto čase sa začína „rekonštrukčná či kutilovská“ sezóna a ľudia sa púšťajú do opráv domov, chalúp, či prác v záhrade. Len vlani v tomto čase sa pri páde z lešenia, plošiny, stromu a rebríka zranilo až 550 ľudí. Najviac takýchto úrazov zaevidovali v Žilinskom kraji – 90, takmer o polovicu menej ich bolo v Bratislavskom kraji.

V prípade takéhoto úrazu je dôležité správne poskytnutie prvej pomoci, bezodkladne volať linku 155 a držať sa pokynov operátora, zdôraznil Chmel. Zraneného treba zabezpečiť tak, aby sa nehýbal, zistiť stav vedomia, dýchania a srdcovej činnosti a postarať sa o to, aby nebol podchladený.

Pri ukladaní na chrbát je podstatná zvýšená opatrnosť, najvhodnejšia je spolupráca viacerých osôb, znehybniť krčnú chrbticu, so zraneným nemanipulovať a neotáčať ho. Ak nedýcha a nemá tep, treba ihneď začať s masážou srdca. Otvorené zlomeniny treba prekryť a zastaviť prípadné krvácanie. Pri poskytovaní prvej pomoci však treba dbať aj na vlastnú bezpečnosť, napríklad pri zásahu v nebezpečnom prostredí, či v jame, kde hrozí zosuv zeminy.

Promo Podnikám.sk spotrebitelia
Foto: Webnoviny.sk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia