Vojaci budú v pohotovosti, Slovensko pošle do Bosny rotu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vojaci
Slovensko opäť vyčlení do okamžitých záloh pre operáciu EUFOR ALTHEA v Bosne a Hercegovine mechanizovanú rotu. (archívne foto) Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 3. mája (WEBNOVINY) – Slovensko opäť vyčlení do okamžitých záloh pre operáciu EUFOR ALTHEA v Bosne a Hercegovine mechanizovanú rotu, ktorá bude mať do 125 profesionálnych vojakov. Návrh rezortu obrany odsúhlasila vláda.

Operáciu pod vlajkou ALTHEA spustili 2. decembra 2004 a vznikla transformáciou zo stabilizačnej operácie NATO SFOR, ktorá v krajine pôsobila v rokoch 1997 až 2004. V roku 2004 prevzala EÚ hlavnú zodpovednosť za udržiavanie bezpečného prostredia v Bosne a Hercegovine. V súčasnosti je bezpečnostná situácia v krajine stabilizovaná, avšak vzhľadom na zložitú politickú situáciu zostáva naďalej krehká. Mandát operácie predĺžila Bezpečnostná rada OSN o ďalší rok do novembra 2014.

Okamžité zálohy nemuseli nasadiť

Do operácie sa malo pôvodne zapojiť približne 1300 ľudí, ale v dôsledku ich nedostatku (chýbalo približne 40 percent síl) ju v septembri 2012 zredukovali na maximálne 600 členov.

Podarilo sa zachovať exekutívnu časť jej mandátu, teda ponechať „odstrašujúcu“ vojenskú prítomnosť v krajine s cieľom zabrániť prípadnému opätovnému vypuknutiu násilia. Nedostatok síl pre exekutívnu časť operácie kompenzujú členské štáty vytvorením okamžitých záloh, do ktorých deklarujú svoje príspevky. V roku 2013 takto aj Slovensko deklarovalo svoj príspevok do okamžitých záloh od 1. apríla do 31. decembra 2013.

Bezpečnostná situácia v Bosne a Hercegovine si aj napriek dočasnému zhoršeniu vo februári 2014 počas demonštrácií dosiaľ nevyžiadala nasadenie okamžitých záloh pre EUFOR ALTHEA. Koncom roka 2013 Slovenskú republiku opätovne požiadal veliteľ operácie, aby deklarovala rovnaký príspevok do okamžitých záloh aj v roku 2014. Slovenská republika je v súčasnosti jediným z tradičných podporovateľov zachovania exekutívneho mandátu EUFOR ALTHEA, ktorý ešte nedeklaroval sily do okamžitých záloh na rok 2014.

Vojaci absolvujú cvičenie

Naša armáda pôsobí v operácii od jej spustenia. V súčasnosti tam má 36 vojakov, z toho jeden príslušník pôsobí na veliteľstve NATO v Sarajeve. Príslušníci Ozbrojených síl SR plnia úlohy na veliteľstve síl operácie ako aj exekutívne úlohy zamerané na zabezpečenie podpory udržiavania bezpečného prostredia v Bosne a Hercegovine prostredníctvom situačného prehľadu.

Počas času pohotovosti absolvuje našich 125 profesionálnych vojakov cvičenie na domácom území a zúčastnia sa na dvoch cvičeniach na území Bosny a Hercegoviny. Pošleme tam však len kľúčový personál jednotky, asi päť vojakov.

Počas pohotovosti môže veliteľ operácie EUFOR ALTHEA kedykoľvek požiadať o zapojenie okamžitých záloh do tejto operácie. Deklarovanú jednotku môže vyslať maximálne štyrikrát počas jeho pohotovosti. Ministerstvo obrany SR vyčlení peniaze na cvičenia našich vojakov, pôjde o 40 993 eur ako aj na jedno prípadné vyslanie, pôsobenie a stiahnutie nášho príspevku. Na tento účel pripravia sumu 395 827 eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať