Devín čaká slávnostný deň, pripomenie si Ľudovíta Štúra

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Hrad devin
Foto: SITA/Ján Lörincz

BRATISLAVA 3. mája (WEBNOVINY) – Pri príležitosti 200. výročia narodenia Ľudovíta Štúra si hlavné mesto na Národnej slávnosti na Devíne pripomenie jeho odkaz. Slávnostný deň s kultúrnym programom a odkazom Ľudovíta Štúra bude v sobotu 3. mája.

Bohatý program

Informovala o tom hovorkyňa bratislavského magistrátu Daniela Rodinová, podľa ktorej sa slávnosť začne v Kostole sv. Kríža o 10:30 a bude pokračovať Archijerejskou svätou liturgiou sv. Jána Zlatoústeho.

Na Námestí pred kostolom vystúpia o 12:30 folklórne skupiny Kysucký Lieskovec, Javorník, Terchovská muzika J. Ďuračku či folklórna skupina Deva. Návštevníkov čakajú aj ukážky umeleckých ľudových remesiel a tvorivé dielne Hlaholskej akadémie Domu Matice slovenskej v Bratislave. Oficiálne oslavy s príhovormi predstaviteľov z verejného, štátneho, kultúrneho a spoločenského života sa začnú na Hrade Devín o 15:30.

Pamiatka Ľudovíta Štúra

Súčasťou osláv bude aj kladenie vencov k pamätnej tabuli Ľudovíta Štúra – predstaviteľa slovenského národného života v polovici 19. storočia, politika, jazykovedca, poslanca uhorského snemu, autora súčasného slovenského spisovného jazyka, učiteľa, spisovateľa a novinára. Organizátorom Národných osláv na Devíne je Matica slovenská, Dom Matice slovenskej Bratislava a Bratislavský samosprávny kraj.

V ten istý deň budú na Devíne aj upratovať. Bratislavský okrášľovací spolok organizuje jarnú brigádu v okolí hradu. Vyčistiť chcú priestory od naplaveného aj vyhodeného komunálneho odpadu. Brigádnici sa stretávajú o 10:00 na parkovisku pod hradom.

Informoval o tom Maroš Mačuha, výkonný riaditeľ Bratislavského okrášľovacieho spolku, ktorý organizuje brigádu v spolupráci s mestskou časťou Devín a kaviarňou Štúr Cafe. Kaviareň bude pri pomníku Brána Slobody zdarma poskytovať občerstvenie účastníkom

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ľudovít Štúr