Na Slovensku sa ochladilo, víkend poznačí vietor aj mráz

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Mráz
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 3. mája (WEBNOVINY) – Cez územie Slovenska bude postupovať na východ zvlnený studený front, ktorý so sebou prinesie ochladenie a dokonca prízemný mráz. V sobotu o tom informujestránka Slovenského hydrometeorologického ústavu Shmú.sk.

V sobotu treba očakávať premenlivú, väčšinou veľkú oblačnosť. Postupne sa na mnohých miestach vyskytnú prehánky, dážď a ojedinele aj búrky.

Na väčšine územia bude fúkať severný vietor rýchlosťou 30 kilometrov za hodinu, ktorý však v nárazoch dosiahne miestami okolo 50 kilometrov za hodinu.

Navyše, silný vietor ešte k večeru zosilnie, meteorológovia preto vydali výstrahu prvého stupňa, ktorá platí pre niektoré časti Bratislavského, Trnavského a Trenčianskeho kraja od 20:00 do 24:00.

Vietor
Foto: www.shmu.sk

Najvyššia denná teplota vystúpi v sobotu na 17 až 22, v Žilinskom a Trenčianskom kraji bude okolo 15 stupňov Celzia. Teplota na horách vo výške 1500 metrov dosiahne okolo 7 stupňov Celzia, k večeru sa začne od severozápadu ochladzovať.

V sobotu v noci bude polooblačno až oblačno, cez deň slnečno. Ojedinele ešte hrozia aj prehánky. Nočná teplota klesne na 7 až 2 stupne Celzia, denná teplota sa vyšplhá na 11 až 16, na severe bude len okolo 9 stupňov Celzia.

V nedeľu medzi tlakovou výšou nad kanálom La Manche a nízkym tlakom nad Balkánom bude k nám prúdiť od severovýchodu studený vzduch.

Aj počas posledného dňa v týždni bude naďalej platiť

výstraha prvého stupňa pred vetrom

, ktorý zasiahne všetky slovenské kraje. Výstraha bude platiť od polnoci až do 20:00 hodiny.

Fúkať bude prevažne severný vietor rýchlosťou 15 až 30 kilometrov za hodinu, ktorý v nárazoch dosiahne od 55 do 70 kilometrov za hodinu.

Meteorológovia však vydali aj

výstrahu prvého stupňa pred prízemnými mrazmi

, ktoré zasiahnu najmä južnú polovicu Slovenska. Výstraha bude platiť od nedele od 22:00 hodiny až do pondelka do 8:00 hodiny.

Mraz
Foto: www.shmu.sk
Promo Podnikám.sk spotrebitelia
Foto: Webnoviny.sk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie SHMÚ Slovenský hydrometeorologický ústav