Smer-SD nebude mať mimoriadny snem pre prehru vo voľbách

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Smer fico
Na Ficovu tlačovku prišli hlavní predstavitelia Smeru. Sprava: Podpredsedovia strany Smer Marek Maďarič, Dušan Čaplovič, Robert Kaliňák, kandidát na prezidenta Robert Fico a podpredsedovia strany Smer Pavol Paška a Peter Kažimír. Bratislava, 26. marec 2014. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 4. mája (WEBNOVINY) – V Smere-SD sa neuvažuje o rekonštrukcii vlády, ani o mimoriadnom sneme, ani o vyvodení zodpovednosti za prezidentské voľby. Agentúre SITA to potvrdili viacerí predstavitelia strany. Jediným dôsledkom prehry Roberta Fica v prezidentských voľbách je abdikácia Mareka Maďariča z postu podpredsedu strany.

V Smere-SD v súčasnosti prebieha diskusia o plnení programového vyhlásenia vlády v druhej polovici volebného obdobia a udržaní deficitu štátneho rozpočtu. Bodku za prezidentskými voľbami a vytýčenie priorít pre druhý polčas vládnutia by malo urobiť rokovanie straníckeho predsedníctva.

Akoby sa nič nestalo

Podľa analytika Jána Baránka Smer-SD nevyvodil za prezidentské voľby žiadnu zodpovednosť. „Teda akoby sa nič nestalo a idú ďalej,“ povedal Baránek pre agentúru SITA s tým, že na jednej strane je to prekvapujúce, pretože nejaká zodpovednosť vyvodená byť mala.

Stanovisko Smeru-SD však má podľa Baránka aj druhú stranu pohľadu a to, že v prezidentských voľbách vlastne Smer-SD nestratil voličov. „V porovnaní s parlamentnými voľbami podporila Fica približne rovnaká skupina voličov,“ povedal s tým, že tomu napovedá upustenie od úvah o mimoriadnom sneme, či rekonštrukcii vlády.

Smer potvrdil pozíciu

Podľa Baránka Fico nemá dôvod ani zvažovať svoje ďalšie pôsobenie v politike podľa svojej vety krátko pred voľbami, lebo získal dostatočnú podporu svojich voličov. „Smer-SD v prezidentských voľbách potvrdil svoju pozíciu. Zistili, že sa neoslabili, ani neposilnili,“ povedal Baránek s tým, že základná skúsenosť z prezidentských volieb je polarizované Slovensko, za a proti Ficovi.

V parlamentných voľbách sa podľa Baránka nestane to, čo v prezidentských, lebo tam každý hrá sám za seba a pravica je dosť rozhádaná. „Ak to takto vyhodnotili chladnými hlavami, z ich pohľadu je záver, že nebude rekonštrukcia vlády ani mimoriadny snem, logický,“ povedal Baránek. Ale ich záver podľa neho nedáva na druhej strane priestor, aby bolo SR menej polarizované a ani nevydáva posolstvo opozičným stranám na budúcu koaličnú spoluprácu po roku 2016. „Zakonzervujú tým súčasný stav,“ dodal analytik.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Robert Fico
Firmy a inštitúcie SMER-SD