KDH chce odškodňovať postihnutých po očkovaní

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Injekcia
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 4. mája (WEBNOVINY) – Vytvoriť priestor pre možnosť odškodnenia osôb postihnutých nepredpokladanými negatívnymi dôsledkami očkovania navrhujú v novele zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia poslanci za KDH Jozef Mikloško a Ivan Uhliarik.

Návrh zavádza možnosť odškodnenia poškodenia očkovaním obdobným spôsobom a v obdobnej výške, aký používajú už platné normy o odškodnení ujmy na zdraví z rôznych iných dôvodov. „Vzhľadom k záujmu štátu na povinných očkovaniach a zabezpečení profylaxie obyvateľov formou očkovania je povinnosťou štátu odškodniť poškodených, u ktorých sa vyskytli nežiadúce dôsledky očkovania presahujúce bežnú reakciu na očkovanie,“ argumentujú poslanci za KDH. Odškodnením budú osoby poškodené očkovaním schopné zabezpečiť si prostriedky na zmiernenie či liečbu negatívnych dôsledkov očkovania a zníženia spoločenského

Novela stanovuje štandardný proces posudzovania žiadostí o odškodnenie, v ktorom budú mať postavenie rozhodujúcich správnych orgánov regionálne úrady verejného zdravotníctva ako aj Úrad verejného zdravotníctva SR. Kompetenciu na posúdenie správnosti rozhodnutia správnych orgánov zveruje návrh novely zákona do rúk správnych súdov.

Keďže negatívne dôsledky očkovania sú podľa vyjadrenia odborníkov ojedinelé, poslanci za KDH nepredpokladajú vysoké nároky na verejné financie. Na odškodnenie negatívnych dôsledkov očkovania by podľa nich mohlo stačiť ročne 66-tisíc eur, peniaze by mohli ísť z kapitoly ministerstva zdravotníctva. „Inou možnosťou zdroja financovania, ktorý by znížil nárok na štátny rozpočet, by bolo zriadenie Fondu odškodnenia osobitným zákonom, do ktorého by sa z ceny každej vakcíny výrobcom alebo distribútorom vakcíny odovzdávalo zákonom stanovené 1% z ceny vakcíny bez DPH,“ uzatvárajú Mikloško a Uhliarik.

Parlament novelu prerokuje na májovej chôdzi.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ivan UhliarikJozef Mikloško
Firmy a inštitúcie KDH Kresťanskodemokratické hnutie