Video: VIA IURIS začalo boj proti chorej spravodlivosti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Justicia, sudy, kladivko
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 5. mája (WEBNOVINY) – Združenie VIA IURIS v pondelok predstavilo spot Pomôžte chorej spravodlivosti ako súčasť kampane Za dobrú voľbu predsedu najvyššieho súdu.

Spot mobilizuje verejnosť, aby pomohla chorej spravodlivosti a podpísala výzvu členom súdnej rady, ktorí budú 19. mája voliť novú hlavu slovenskej justície na nasledujúcich päť rokov.

„Voľba predsedu najvyššieho súdu si zaslúži pozornosť slovenskej verejnosti. Dirigent justície udáva tón – má vplyv na stav súdnictva. Preto vysvetľujeme verejnosti, akú obrovskú moc majú sudcovia nad našimi životmi. Preto mobilizujeme slovenskú verejnosť a vyzývame ju, aby podpísala výzvu členom súdnej rady. Práve oni majú priamu možnosť ovplyvniť, ako bude naše súdnictvo vyzerať,“ zdôrazňuje Zuzana Čaputová, spolupracujúca advokátka VIA IURIS.

Kampaň podnecuje občanov

Spomínaný spot v spolupráci s VIA IURIS nakrútil režisér Patrik Lančarič v dramaturgii Petra Pavlaca. Hlavnú rolu chorej spravodlivosti stvárnila Jana Oľhová.

VIA IURIS kampaňou vysvetľuje občanom, aké kritériá na voľbu predsedu Najvyššieho súdu SR, ale aj súdov všeobecne, by sa mali brať do úvahy podľa medzinárodných štandardov. Kampaň podnecuje občanov, aby sa viac zaujímali o dianie v súdnictve a zasadili sa o dobrú voľbu predsedu najvyššieho súdu a súdnej rady práve tým, že podporia výzvu, ktorá je adresovaná súdnej rade.

Nedôvera k súdnictvu

Podľa VIA IURIS sa verejnosť o súdnictvo zaujíma čoraz viac, výsledkom je však prehlbujúca sa nedôvera k nemu. Predseda najvyššieho súdu je významným predstaviteľom súdnictva, ktorý môže zvýšiť jej dôveryhodnosť. Preto je nevyhnutné, aby sa ním stal človek, ktorý sa okrem znalosti práva bude vyznačovať aj charakterom a morálnou integritou. Zároveň odvahou, rozhodnosťou, rovnako ako aj pokorou a schopnosťou počúvať druhých.

V súboji o kreslo nového predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR sa stretnú traja súperi. Minister spravodlivosti Tomáš Borec podal kandidatúru predsedníčky občianskoprávneho kolégia a sudkyne NS SR Jany Bajánkovej. Jej protikandidátmi budú súčasný predseda NS SR Štefan Harabin (navrhla ho sudcovská rada domovského NS SR a sudcovské rady Okresných súdov Pezinok, Humenné, Stará Ľubovňa s podporou sudcovskej rady Krajského súdu v Košiciach a pléna sudcov Okresného súdu Čadca) a predsedníčka senátu správneho kolégia NS SR Zuzana Ďurišová (navrhlo ju združenie Sudcovia Za otvorenú justíciu).

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Tomáš BorecZuzana Čaputová
Firmy a inštitúcie Via Iuris