Smer nechce prezradiť, koľko peňazí dá na kampaň

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Fico smer
Neúspešný kandidát na prezidenta a predseda vlády Robert Fico. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 5. mája (WEBNOVINY) – Smer-SD nechce prezradiť, koľko minie na kampaň pred voľbami do Európskeho parlamentu. Ako povedala v pondelok pre agentúru SITA Ľubica Končalová z Tlačového oddelenia Smeru-SD, výdavky budú zverejnené vo výročnej správe strany. Neprezradila, či sa na kampaň skladajú aj kandidáti.

Podľa informácií agentúry SITA stranícka centrála kandidátom z prvej polovice kandidátky zabezpečí 15 bilbordov. Ostatné je na kandidátoch. Centrála tiež organizuje osem majálesov. Pre kampaň nemajú v Smere-SD volebného manažéra, akým bol v prezidentských voľbách Marek Maďarič.

Prípevky od kandidátov

KDH podľa volebného manažéra Dáriusa Hatoka vynaloží na kampaň približne 250 000 eur. Kandidáti z prvých miest prispejú sumou 10 000 až 20 000 eur. Ostatní do 1 000 eur. Ako povedal Hatok v pondelok pre agentúru SITA, centrála zabezpečí v kampani prípravu vizuálov, letáky a približne 400 bilbordov.

Počas kampane kandidáti navštívia 27 miest, v ktorých budú ľudí informovať o dôležitosti týchto volieb. S mítingami začínajú v pondelok v Púchove a skončia 21. mája v Pezinku.

Most-Híd na kampaň pre všetkých 13 kandidátov minie približne 200 000 eur. Ako povedal v pondelok pre agentúru SITA hovorca strany Gabriel Gilányi, na kampani sa budú finančne podieľať aj jednotliví kandidáti, každý podľa svojich možností a predstáv. Napríklad Zsolt Simon, líder kandidátky Mosta-Híd pre voľby do EP do svojej osobnej kampane plánuje investovať z vlastných prostriedkov 15 000 eur. „Budeme mať 412 bilbordov po celom Slovensku, náklady na ne sú zahrnuté už v spomínanej celkovej sume, ktorú strana na kampaň minie,“ povedal.

Peniaze zo štátneho rozpočtu

Peniaze, korupcia
Foto: Shutterstock

OĽaNO podľa predsedu strany Igora Matoviča investuje do kampane pred eurovoľbami maximálne 100 000 eur. Ako povedal Matovič v pondelok pre agentúru SITA, ide o peniaze, ktoré OĽaNO získalo zo štátneho rozpočtu.

Z týchto peňazí zaplatia bilbordy, tlač euronovín a ľudí z volebného tímu. „Ak kandidáti robia kampaň navyše, musia si ju zaplatiť sami. Ako líder kandidátky je zodpovedný za kampaň Jozef Viskupič,“ povedal Matovič.

Volebný štáb SDKÚ-DS vedie predsedníčka Ústrednej rady strany a starostka bratislavskej mestskej časti Staré mesto Tatiana Rosová.

Podľa lídra kandidátky Ivana Štefanca prioritou kampane je byť v styku s ľuďmi. „Počas kampane som sa dostal až do Užhorodu,“ povedal v pondelok pre agentúru SITA s tým, že kandidáti sú každý deň niekde inde. Kandidáti si kampaň hradia z vlastných zdrojov. Štefanec dal 15 000 eur.

Povinný volebný príspevok

Príspevky ďalších kandidátov závisia od miesta na kandidátke. „Nemáme žiadne externé zdroje, zaviedli sme mimoriadne volebné členské pre členov,“ povedal Štefanec pre agentúru SITA. Pre všetkých členov SDKÚ-DS platí tento rok povinnosť zaplatiť volebný príspevok desať eur. Kampaň teda budú mať podľa Štefanca takú, koľko peňazí vyzbierajú.

Rozpočet kampane SaS pred voľbami do Európskeho parlamentu je podľa hovorkyne strany Kataríny Svrčekovej 180 000 eur. „Z toho 120 000 eur tvoria vlastné prostriedky SaS, 60 000 eur je pôžička, ktorú strane poskytol líder kandidátky Ján Oravec,“ povedala Svrčeková pre agentúru SITA s tým, že volebnú kampaň vedie predseda SaS Richard Sulík.

SaS pripravila pred májovými eurovoľbami politický kabaret Brusel, neblázni! Vystupujú v ňom traja kandidáti do Európskeho parlamentu. Okrem predsedu strany Richarda Sulíka aj Lucia Nicholsonová a líder kandidátky Ivan Oravec. S kabaretom obchádzajú Slovensko.

Tretie eurovoľby

NOVA dá na kampaň približne 100 000 eur. Ako povedal líder jej kandidátky Jozef Kollár pre agentúru SITA, on sám dá tiež približne 100 000 eur. Šéfom volebného štábu NOVA je Milan Krajniak.

Voľby do europarlamentu sa v SR uskutočnia v sobotu 24. mája od 7:00 do 22:00. Ak to miestne podmienky vyžadujú, môže starosta obce, primátor mesta a v Bratislave a v Košiciach starosta mestskej časti určiť začiatok volieb na skoršiu hodinu. Na Slovensku pôjde o tretie eurovoľby, predtým sa konali v rokoch 2004 a 2009.

Počet poslancov z každého členského štátu EÚ stanovuje Zmluva o pristúpení k EÚ. Z nej vyplýva, že Slovensko v EP zastupuje 13 poslancov. V nadchádzajúcich voľbách sa o priazeň voličov uchádza rekordný počet politických strán a koalícií. ÚVK zaregistrovala všetkých 29 podaných kandidačných listín. Poslancom EP za Slovensko chce byť 333 kandidátov, z toho 80 žien. Zatiaľ ÚVK nevie o žiadnom kandidátovi, ktorý by svoju kandidatúru chcel stiahnuť.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jozef KollárLucia NicholsonováMarek MaďaričMilan KrajniakRichard SulíkTatiana RosováZsolt Simon
Firmy a inštitúcie SMER-SD