Mali by sme dať NATO infraštruktúru, kritizuje Sulík Fica

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Nato slovensko
ilustračné foto Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 9. mája (WEBNOVINY) – Slovensko by podľa opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) malo poskytnúť infraštruktúru pre NATO. Liberáli súhlasia s názormi, podľa ktorých by mali byť v členských krajinách NATO vo východnej Európe rozmiestnené jednotky Aliancie.

„Na východe Ukrajiny sa bojuje, Rusko si vzalo v rozpore s medzinárodnými normami a bez akýchkoľvek rokovaní a kompenzácií polostrov Krym, takže sa dá povedať, že náš sused Ukrajina je s Ruskom de facto vo vojne, ktorá sa akurát ešte naplno nerozvinula,“ povedal predseda SaS Sulík.

Slovenská vláda by sa podľa SaS mala vzhľadom k potenciálnym bezpečnostným rizikám, ktoré prichádzajú z východu, správať oveľa aktívnejšie. „Mali by sme jednotkám Aliancie poskytnúť potrebnú infraštruktúru, pripraviť krízové plány a logistiku pre prípadných utečencov z Ukrajiny, a nielen horekovať nad tým, aké straty by utrpela slovenská ekonomika v prípade zosilnenia ekonomických sankcií voči Rusku. Tu ide o bezpečnosť občanov na Slovensku i Európskej únie, nedá sa to merať len cez HDP,“ povedal Sulík na adresu predsedu vlády Roberta Fica.

Podľa SaS je konflikt na Ukrajine v prvom rade obrovskou tragédiou Rusov a Ukrajincov, ktorá na dlhé obdobie ochladí vzťahy medzi oboma národmi. „Je to aj zlyhanie politiky, zlyhanie ukrajinských politických elít, ktoré za dlhé obdobie nedokázali nájsť zhodu v základných národnoštátnych otázkach a vybudovať životaschopný štát. Tomu zodpovedá aj ústavne sporné zosadenie prezidenta Janukovyča, pribratie nacionalistickej strany Sloboda do novej ukrajinskej vlády a tichá akceptácia týchto čudných pomerov zo strany Západu. Nie je to čierno-biele,“ uzavrel Sulík.

Sulik
Foto: SITA/Ján Slovák

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvySaS Sloboda a Solidarita