Úrad splnomocnenca na Spiši Rómom radí o stavbách i odpade

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Rómovia
Foto: SITA/Rastislav Ovšonka

BRATISLAVA 8. mája (WEBNOVINY) – Pracovisko Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity v Spišskej Novej Vsi sa snaží udržiavať sociálny zmier a pokoj v rómskych komunitách. Ako ďalej pre agentúru SITA povedala Iveta Duchoňová z úradu splnomocnenca, počet podnetov od občanov smerom k pracovisku na Spiši sa však presne vyčísliť nedá. „Ani tak nejde o podnety od ľudí, ale skôr o rady a ich nasmerovanie od nás smerom k nim,“ vysvetlila.

Príkladom je podľa jej slov problém v obci Markušovce v okrese Spišská Nová Ves, kde mali obyvatelia problém s pitnou vodou, čo riešili na regionálnom pracovisku úradu. „Odporučili sme im, aby si vodu viac strážili, pretože to boli oni sami, kto ju špinil,“ doplnila. Podľa nej ide hlavne o osobné konzultácie či výjazdy pracovníkov na miesto, kde je potrebné vyriešiť konkrétne prípady.

Monitorujú situáciu v komunitách

Regionálna kancelária na Spiši od januára poskytuje osobné konzultácie, odpovedá na podnety, sťažnosti a žiadosti občanov. Ako pre agentúru SITA uviedla Marta Fabianová z Tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra, konzultácie pracovisko poskytuje približne päťkrát do týždňa, na výjazdy do rómskych komunít chodia pracovníci trikrát týždenne. „Najčastejšie problémy, ktoré regionálna kancelária

v Spišskej Novej Vsi rieši, sa týkajú problémov s legalizáciou stavieb, pitnou vodou a s komunálnym odpadom,“ poznamenala.

Pracovisko Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity v Spišskej Novej Vsi koordinuje prácu ďalších regionálnych centier a tiež monitoruje situáciu v rómskych komunitách. Ako ďalej agentúru SITA informovala Michaela Paulenová z tlačového odboru kancelárie ministra vnútra, takisto šíri informácie na zlepšenie sociálno-ekonomického postavenia Rómov smerom ku komunitám, ale aj k samosprávam. „Na pracovisku na Spiši pracuje 10 ľudí,“ poznamenala.

Problematické regióny

Dodala, že z 53 pracovných miest úradu splnomocnenca je polovica v regiónoch, kde je vyššia koncentrácia najproblematickejších rómskych komunít. Úlohou pracoviska v Spišskej Novej Vsi je tiež poskytovať poradenský a analytický servis pre splnomocnenca pre rómske komunity Petra Polláka. „Pracovisko tiež vypracováva odborné stanoviská a úzko spolupracuje s inými inštitúciami a obecnou samosprávou,“ doplnila Paulenová.

Úrad sa na východ presunul postupne do konca roka 2013. Presunutá časť úradu využíva priestory mestského úradu v Spišskej Novej Vsi. V Bratislave naďalej pôsobí časť zamestnancov, ktorí komunikujú so štátnymi orgánmi so sídlom v hlavnom meste. Ich prítomnosť tu je dôležitá najmä pri príprave vládnych politík v prospech začleňovania rómskych komunít a koordinovaní finančnej pomoci zo štrukturálnych fondov EÚ, vysvetľoval ešte vlani splnomocnenec Peter Pollák. V regiónoch funguje šesť pobočiek úradu. Nachádzajú sa v Košiciach, Prešove, Nitre, Rimavskej Sobote a Banskej Bystrici, spišskonovoveská časť úraduje 37 a pol hodiny týždenne, denný služobný čas stanovuje ministerstvo od 7:30 do 15:30.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Peter Pollák