Niektorí Slováci nám môžu v Bruseli škodiť, varuje prezident

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Gasparovic
Dosluhujúci prezident SR Ivan Gašparovič prehovorí o voľbách vo verejnoprávnej televízii. Foto: SITA/Peter Hudec

BRATISLAVA 6. mája (WEBNOVINY) – Prezident Ivan Gašparovič verí, že kandidáti na poslancov do Európskeho parlamentu (EP) chcú v Bruseli a Štrasburgu reprezentovať Slovensko. „Pretože v minulosti sa nám dostávalo dosť informácií, že niektorí naši poslanci nie sú tými správnymi, ktorých si občania vybrali do Bruselu. Dokonca sú tam aj takí, ktorí neobhajujú Slovensko, ale sú skôr v pozícii, kedy to Slovensko môžu poškodiť,“ vyhlásila hlava štátu v príhovore počas Národného konventu o EÚ.

Slovenská predstava európskej politiky

Občania by preto podľa Gašparoviča v nadchádzajúcich eurovoľbách mali vyberať tých kandidátov, ktorí budú o európskej politike rozhodovať so slovenskou predstavou.

Hlava štátu ľudí vyzvala, aby sa zúčastnili na voľbách do europarlamentu. „Bol by som rád, keby sme prekonali ten náš slovenský paradox, keď občania Slovenskej republiky majú na jednej strane k Európskej únii pozitívnejší vzťah, ako je celoeurópsky priemer a pozitívnejšie tiež hodnotia členstvo v Európskej únii, na druhej strane sa však vo veľmi nízkom počte zúčastňujú na voľbách do Európskeho parlamentu,“ dodal prezident.

Nezostaňte doma

Fico unia
Foto: SITA/Diana Černáková

Voliť treba ísť aj podľa premiéra Roberta Fica. „Využite svoju šancu zásadným spôsobom ovplyvniť smerovanie EÚ. Nepáči sa vám regulácia v niektorých oblastiach? Nepáči sa vám, že o práci niektorých europoslancov je málo informácií? Mám len jedno riešenie, nezostaňte doma a choďte 24. mája voliť,“ povedal Fico.

Za nízku účasť v eurovoľbách môže podľa predsedu vlády aj príliš veľký eurooptimizmus na Slovensku a chýbajúci konflikt medzi eurooptimistami a pesimistami. „Konflikt tu neexistuje a potom chýba aj dôvod, prečo ísť voliť,“ konštatoval.

Nemenej dôležité než parlamentné

Ľudí vyzval voliť aj šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák, podľa ktorého sú voľby do europarlamentu považované za jedny z najdôležitejších. „Chcel by som využiť túto príležitosť a vyzvať zástupcov politických strán a médií, aby využili svoj vplyv a zostávajúci čas, aby vysvetlili občanom, prečo sú tieto voľby nemenej dôležité ako parlamentné voľby,“ ukončil.

Voľby do europarlamentu sa v SR uskutočnia v sobotu 24. mája. Na Slovensku pôjde o tretie eurovoľby, predtým sa konali v rokoch 2004 a 2009. Počet poslancov z každého členského štátu EÚ stanovuje Zmluva o pristúpení k EÚ. Z nej vyplýva, že Slovensko v EP zastupuje 13 poslancov. V nadchádzajúcich voľbách sa o priazeň voličov uchádza rekordný počet politických strán a koalícií. Ústredná volebná komisia zaregistrovala 29 podaných kandidačných listín. Poslancom EP za Slovensko chce byť 333 kandidátov, z toho 80 žien.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ivan GašparovičMiroslav LajčákRobert Fico