Našli stovky nevybuchnutých granátov z druhej svetovej vojny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Granat
Foto: hd4desktop.com

BRATISLAVA / TRENČÍN 9. mája (WEBNOVINY) – Viac ako 200 granátov z druhej svetovej vojny našli pri výkopových prácach na Ulici 17. novembra v Sabinove. Na polícii nález ohlásil jeden Sabinovčan, na miesto štartovala policajná hliadka spolu s pyrotechnikmi. Zaistili 223 ručných granátov z druhej svetovej vojny. Pyrotechnik prekontroloval detektorom kovov aj svah za rodinným domom, ďalšiu muníciu už nenašli. Agentúru SITA o tom informovala prešovská policajná hovorkyňa Jana Migaľová.

Chatár našiel granát z druhej svetovej vojny aj neďaleko svojho rekreačného domu nad obcou Adamovské Kochanovce v okrese Trenčín. Bolo to práve v Deň víťazstva nad fašizmom 8. mája. 32-ročný chatár Peter z Trenčianskej Turej svoj nález oznámil na polícii.

Ako agentúru SITA informovala trenčianska policajná hovorkyňa Elena Antalová. Privolaný pyrotechnik zistil, že ide o ručný granát československej výroby z druhej svetovej vojny. Granát bol už dosť zhrdzavený a navyše mal pretrhnutú poistku, pri neopatrnej manipulácii preto mohol vybuchnúť. Keďže bol granát čiastočne odistený, pyrotechnici uzavreli okolie a granát zničili priamo na mieste. Okolie nálezu pyrotechnici prehľadali detektorom kovov, žiadnu ďalšiu muníciu už nenašli.

Polícia pripomína, že aj 69 rokov od skončenia vojny ľudia pomerne často nachádzajú muníciu z tohto obdobia, ktorá je v takom stave, že ich môže zraniť či v horšom prípade i usmrtiť. Policajti preto upozorňujú nálezcov, aby muníciu nechali na mieste, nemanipulovali s ňou a ihneď zavolali na policajnú linku 158 a nález oznámili.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať