Obrazom: Fico si uctil padlých a kritizoval Slafkovského

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Prezident Gašparovič a premiér Fico položili vence na Slavíne
Predseda vlády SR Robert Fico (tretí sprava) počas kladenia vencov k národnej kultúrnej pamiatke Slavín, pamätníku sovietskych vojakov, ktorí položili svoje životy v druhej svetovej vojne pri príležitosti 69. výročia Dňa víťazstva nad fašizmom. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 9. mája (WEBNOVINY) – Premiér Robert Fico na spomienkovom podujatí pri príležitosti 69. výročia Dňa víťazstva nad fašizmom na Slavíne v Bratislave kritizoval primátora Liptovského Mikuláša Alexandra Slafkovského za to, že odmietol účasť ruského veľvyslanca na oficiálnych oslavách oslobodenia mesta 4. apríla, predstavitelia ambasády potom veniec k pomníku padlých príslušníkov Červenej armády položili v inom čase.

Obrazom: Prezident Gašparovič spolu s premiérom Ficom položili vence na Slavíne

Slafkovský rozhodnutie zdôvodnil situáciou na Kryme, Ruská federácia podľa neho porušuje medzinárodné zmluvy a dohody, ktoré sama podpísala. „Čas, ktorý žijeme, nie je časom pre lacné gestá,“ povedal na margo Slafkovského rozhodnutia Fico vo svojom príhovore na Slavíne, ktorý označil za posvätné miesto.

Podľa Fica každý politik, či na celoslovenskej alebo regionálnej úrovni, si musí dobre zvážiť, či chce robiť gestá, alebo či sa bude správať ako štátnik. „Nijaká momentálna politická situácia by nemala nikoho zvádzať k rýchlemu a najmä zbrklému konaniu. Dnešným dňom si pripomíname tých, ktorí bojovali a padli a nerobíme tu nový výklad dejín podľa momentálnej politickej situácie,“ vyhlásil Fico a zožal potlesk zúčastnených.

Premiér sa snaží zachovať si chladnú hlavu

Podľa Fica nemožno dovoliť, aby sa rozmohlo pochybovanie o význame spojencov nad fašizmom v roku 1945 – oslava tohto víťazstva podľa slovenského premiéra vonkoncom nie je „povinná jazda“.

Fico to berie ako príležitosť na precítenie a pochopenie, čo sa vlastne v deň víťazstva stalo a preniesť tento zmysel do mieru a koncepcie pokojného života do politiky nášho štátu. „Preto sa v každej situácii usilujem zachovať si chladnú hlavu, ak keď možno mám zvýšený tep a horúcejšie srdce,“ povedal premiér.

Fico pripomínal, že fašizmus uprednostňuje na rozdiel od demokracie vládu tvrdej ruky a zdanlivo ponúka rýchle riešenia. „Veľmi vás, milí občania Slovenskej republiky, prosím, aby ste si aj v tomto čase zachovali chladné hlavy a nedali sa zvádzať k vyznávaniu pochybných hodnôt. Dobre si rozmyslite, akú orientáciu si vyvolíte aj v nadchádzajúcich európskych voľbách,“ vyhlásil Fico so slovami spoľahnime sa na múdrosť našich slovenských predkov, ktorí sa fašizmu postavili so zbraňou v ruke a zastavili ich.

Minister Kaliňák sa zhodol s prezidentom Gašparovičom

Spomienkové podujatie s kladením vencom bolo na Slavíne v piatok, teda 9. mája, i keď oficiálnym termínom štátneho sviatku Deň víťazstva nad fašizmom je na Slovensku po páde socializmu 8. máj. V Ruskej federácii naďalej zostal oficiálnym termínom 9. máj. Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka nie je podstatný termín, ale čo si v tento deň pripomíname.

V dnešnej dobe je to podľa jeho slov pre nás ešte viac dôležité a intenzívnejšie si uvedomujeme, čo sa na konci 2. svetovej vojny dialo. „Sú dva dátumy z rôznych dôvodov, ktoré k tomu boli, či už to bola časová os – večerný podpis, ranný čas inde. Myslím si, že tie oslavy môžu byť pokojne aj štvordňové,“ povedal Kaliňák.

Prezident Ivan Gašparovič pri príležitosti pietneho aktu položenia vencov na pamiatku padlých sovietskych vojakov na bratislavskom Slavíne vyhlásil, že tí, ktorí padli vo vojne si zaslúžia úctu v akýkoľvek deň. „Ja sa nechcem pustiť do úvah, prečo ôsmy alebo deviaty. Chcem skonštatovať len jedno – je to úcta pre tých, ktorí padli v druhej svetovej vojne a je jedno, či si ich prídem uctiť ôsmeho alebo deviateho, aj v akýkoľvek iný deň si to zaslúžia“. Podľa Gašparoviča každý človek, ktorý si uvedomuje, čo to znamená prežiť vojnu, si musí uctiť tých, ktorí vo vojne padli.

Ocenili vojnových veteránov

Kapitulácia Nemeckej ríše podpísaná vo francúzskom meste Remeš vstúpila do platnosti 8. mája 1945. Sovietsky zväz však požadoval zopakovanie aktu v Berlíne s odôvodnením, že v Remeši nemal splnomocneného dôstojníka.

Ako výročie víťazstva nad fašizmom tak Sovietsky zväz oslavoval 9. máj. Neskôr tento dátum prebralo aj Československo – 9. máj je naďalej oficiálnym sviatkom v Ruskej federácii a niektorých bývalých republikách Sovietskeho zväzu.

V piatok na Slavíne ocenili pamätnou medailou ministra obrany skupinu vojnových veteránov: Pavla Branka, Milana Filadelfiho, Ladislava Gáfrika, Vojtecha Gráca, Viktora Chmúru, Štefana Moravčíka, Vladimira Dymkova, Alexandra Kozina a Nikolaja Meľnikova.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ivan GašparovičRobert Fico