Marian Kotleba rozhodol, Banskobystrická župa vystúpi z SK8

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Marian Kotleba
Predseda BBSK Marian Kotleba počas prvej tlačovej besedy Banskobystrického samosprávneho kraja k fungovaniu BBSK. Foto: SITA

BANSKÁ BYSTRICA 9. mája (WEBNOVINY) – Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) sa už ďalej nebude podieľať na činnosti združenia samosprávnych krajov SK 8. Informuje o tom v tlačovej správe na svojej internetovej stránke s tým, že dôvodom je bezvýslednosť činnosti a bezvýznamnosť dosahu tohto združenia.

„Keďže vystúpenie zo združenia SK 8 je, v zmysle jeho stanov, možné až od 1. januára 2015, do tohto okamihu nebudeme uhrádzať členský príspevok, ktorý namiesto podpory tohto neefektívneho združenia venujeme radšej na činnosť v prospech hospodárskeho, sociálneho, respektíve kultúrneho rozvoja nášho kraja,“ uvádza sa v tlačovej správe. Hovorca BBSK Miroslav Belička pre agentúru SITA doplnil, že členský príspevok je 2 500 eur ročne.

Predchádzajúci banskobystrický župan Vladimír Maňka je z tohto rozhodnutia svojho nástupcu Mariana Kotlebu prekvapený a považuje ho za chybu. Pre agentúru SITA povedal, že na zasadnutiach SK8 sa riešia dôležité problémy a dohadujú užitočné riešenia, opatrenia i návrhy zákonov.

Ako príklad uviedol, že vďaka úsiliu SK8 vláda vlani prispela samosprávnym krajom na opravy výtlkov na cestách. „Podarilo sa nám tiež dohodnúť na novom prerozdelení dane z motorových vozidiel, z čoho bude mať od budúceho roka BBSK o milióny eur ročne vyššie príjmy. Dúfam, že sa to podarí dotiahnuť do konca aj bez pána Kotlebu,“ dodal Maňka.

Združenie SK8 vzniklo v roku 2006 s cieľom obhajovať záujmy samosprávnych krajov, zjednocovať ich postup pri vykonávaní kompetencií a navrhovať vecne príslušným orgánom riešenie problémov samosprávy. Jeho členmi sú od založenia všetky samosprávne kraje na Slovensku. Od začiatku minulého roka patrí podľa legislatívnych pravidiel vlády medzi subjekty, ktoré sa zúčastňujú na pripomienkovaní materiálov predkladaných vláde.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Marian KotlebaVladimír Maňka
Firmy a inštitúcie BBSK Banskobystrický samosprávny kraj (VÚC)