Registrácia  |   Prihlásenie Podnikám.skNajky.skDámskaJazda.skByvaniejehra.skCestujsi.skZdravoteka.sk

WebNoviny

Meniny má: Drahomíra, Mário

Počasie na dnes:

Zdielať na:

Kráľovná kopaničiarskych slivovíc je zo Starej Myjavy

Autor: SITA, 11. mája 2014 13:00
Jubilejný 20. ročník podujatia Koštovka páleného na Myjave Foto: SITA/Martin Medňanský

MYJAVA 11. mája (WEBNOVINY) – Najlepšou slivovicou v kopaničiarskom kraji sa môže pochváliť Miroslav Hučko zo Starej Myjavy. Práve jeho slivovica z roku 2008 dominovala na jubilejnom 20. ročníku Koštovky páleného v Myjave. Degustačné komisie hodnotili spolu 505 ovocných destilátov zo 61 miest a obcí.

Odborníci bodovali vzhľad, silu, chuť, arómu a vyváženosť chuti a arómy jednotlivých vzoriek. ,,Víťazná slivovica najlepšie spĺňala všetky tieto kritériá. Bola typická myjavská, kôstková, a to asi najviac zavážilo pri hodnotení," povedal o kráľovnej slivovíc spoluorganizátor koštovky Peter Bunčiak.

Tajomstvom úspechu podľa autora najlepšej kopaničiarskej slivovice je kvalitné ovocie, hranie sa s kvasom a trpezlivosť. Do pálenice sa podľa neho vôbec netreba ponáhľať, jemu sa osvedčilo marcové pálenie. Hučko berie oživovanie tradícii v Myjave a okolí vážne, len vlani vysadil 600 slivkových stromov a v ich sadení mieni pokračovať.

Obrazom: Jubilejný 20. ročník podujatia Koštovka páleného na Myjave


Absolútnym víťazom 20. ročníka Koštovky páleného sa však stal destilát Štefana Dulíka z Radimova. Jeho pálenka z odrody durandia, ročník 2013, získala ako jediná plný počet bodov. V dražbe, ktorá býva vrcholom podujatia, bola pollitrová fľaška víťazného výťažku z ovocia vydražená za sto eur. Raritou podujatia bola slivovica z roku 1965 Igora Siváčka z Myjavy.

Koštovku páleného založila pred dvadsiatimi rokmi partia nadšencov v obci Stará Myjava s cieľom vyzdvihnúť to najlepšie z tradičných regionálnych produktov typických pre kopaničiarsky kraj. Časom obľúbené podujatie z kapacitných dôvodov presťahovali do okresného mesta, dnes patrí medzi najrenomovanejšie akcie tohto druhu na Slovensku.

Kopaničiarsky región ponúka od minulého roku návštevníkom turistický projekt Kopaničiarskej ovocno – destilátovej cesty. Jeho cieľom je prostredníctvom návštev centier na spracovanie ovocia oboznámiť verejnosť s tradičnými hodnotami regiónu, v ktorom má pestovanie ovocia a jeho spracovávanie dlhoročnú tradíciu.

Pridajte sa k nám na Facebooku

Anketa
Súhlasíte s návrhom zákona, aby boli obchody na Slovensku počas sviatkov zatvorené?
Áno, je to veľmi dobrý nápad
Každý obchodník nech sa sám rozhodne, či bude mať zatvorené alebo otvorené
Nie, pretože niekedy zájdem do obchodu aj cez sviatočný deň
Okrem sviatkov by som zakázal/-a aj nedeľný predaj
Je mi to jedno
Ďalšie ankety