Poslanec Nagy chce pomôcť alergikom, navrhuje ničiť palinu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Leto, lúka, oblačno, oblaky, horúčavy
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 13. mája (WEBNOVINY) – Novela zákona o ochrane prírody a krajiny nepriniesla podľa poslanca NR SR Józsefa Nagya (Most-Híd) úľavu alergikom od ambrózie palinolistej (paliny). Preto predložil do parlamentu novelu, ktorá má dať väčšie kompetencie samosprávam.

„V posledných desaťročiach enormne narástla rozloha zanedbaných, nevyužitých pozemkov, o ktoré sa nikto nestará a sú zdrojom šírenia alergénneho peľu od jari do jesene. Tieto pozemky sa nachádzajú v bezprostrednej blízkosti miest a obcí. Pre likvidáciu nepôvodnej alergénnej rastliny, ktorá obťažuje milión obyvateľov najmä na juhu krajiny, Ambrózii, ľudovo paline, už existuje zákon, ktorý však nepriniesol žiadnu zmenu,“ povedal v pondelok Nagy pre agentúru SITA.

Do ochrany chce zapojiť orgány

Pred rokom prijatý zákon o ochrane prírody a krajiny podľa poslanca alergikom pred invazívnymi druhmi rastlín nepomohol. „Zákon nepriniesol žiaden pokrok v odstraňovaní inváznych rastlín, najmä alergénnej rastliny ambrózie palinolistej, ktorá sa naďalej rozširuje,“ povedal Nagy s tým, že zákon v praxi nemá žiaden účinok, pretože orgánom, ktorý je oprávnený konať, je podľa prijatej novelizácie Štátna ochrana prírody. Tá je však podľa neho finančne a personálne poddimenzovaná, jej jednotlivé regionálne zložky nemajú právnu subjektivitu a finančné prostriedky môžu využívať len na základe vopred schváleného rozpočtu.

Nagy navrhuje, aby do monitoringu a odstraňovania inváznych rastlín boli zapojené aj iné orgány ochrany prírody, ako napríklad samosprávy obcí a miest, pre ktoré táto činnosť neznamená zvýšené náklady. Obce a mestá majú podľa jeho návrhu dostať právomoc upozorňovať a odstrániť invázne druhy rastlín na náklady vlastníka pozemkov.

„Obce a mestá majú prirodzený prehľad o situácii v ich katastri, dostávajú medzi prvými informácie a sťažnosti od občanov, disponujú finančnou flexibilitou a vedia lepšie posúdiť spoločenskú závažnosť a potrebu vykonať odstránenie inváznych rastlín vo svojom katastri,“ vysvetlil dôvody predloženia návrhu zákona poslanec Mosta-Híd.

Silný alergén

Takisto podľa Nagya obce a mestá majú efektívnejšie páky na prinútenie vlastníkov parciel odstrániť invázne rastliny, ako aj na vymáhanie peňazí za odstraňovanie, ako štátny orgán ochrany prírody. Jeho návrh spresňuje aj hraničný termín pre odstraňovanie ambrózie palinolistej do 1. júla bežného roka, teda pred rozkvitnutím a zamorovaním územia silne alergénnym peľom. „Konkrétne určený termín sa veľmi pozitívne osvedčil vo viacerých krajinách,” zdôvodnil Nagy.

Ambrózia palinolistá je veľmi silným alergénom, na ktorú je citlivých podľa Nagya takmer 80 percent populácie postihnutej alergiami dýchacích ciest, čiže skoro milión obyvateľov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe József Nagy
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky