Musíme sa zamerať na aktívnu podporu Ukrajiny, tvrdí Kukan

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Referendum v Luhansku a Donecku
Lídri proruských separatistov a odporcov vlády v Kyjeve zorganizovali ľudové hlasovania, ktoré centrálna vláda spolu s USA označili za protiústavné. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 13. mája (WEBNOVINY) – Slovensko by sa malo zamerať na aktívnu podporu Ukrajiny a využiť svoje skúsenosti pri hľadaní diplomatického riešenia krízy, povedal po stretnutí s generálnou konzulkou Ukrajiny Oľgou Benč v Prešove europoslanec a bývalý minister zahraničných vecí Eduard Kukan.

Cieľom stretnutia, ktoré inicioval Kukan, bola diskusia o situácii na Ukrajine a jej možných dopadoch na východné Slovensko. Kukan sa tiež zaujímal o najčastejšie problémy, ktorým momentálne čelia ukrajinskí občania pri návšteve Slovenska.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

„Ukrajina je prioritou susedskej politiky EÚ, pri ktorej by Slovensko malo aktívne vystupovať. Len taký prístup nám umožní zmenšenie dopadov ukrajinskej krízy na tie oblasti Slovenska, ktoré sú na to najviac citlivé,“ povedal Kukan, ktorý je členom zahraničnopolitického výboru Európskeho parlamentu.

Pri otázke možného prílivu ukrajinských utečencov na Slovensko Kukan zdôraznil, že Slovensko by nemalo mať obavy z takejto situácie. „Pokiaľ by to bolo potrebné, v Európskej únii máme mechanizmy, ktoré môžeme v prípade zvýšenia žiadostí o azyl využiť,“ povedal exminister zahraničných vecí.

Kukan, ktorý bol v Európskom parlamente spravodajcom k finančnému nástroju susedskej politiky, sa tiež zaujímal o fungovanie cezhraničnej spolupráce medzi Slovenskom a Ukrajinou. „V Únii sme dokázali presadiť navŕšenie prostriedkov na projekty, ktoré by mali slúžiť rozvoju takejto spolupráce. Pevne verím, že tieto prostriedky prispejú k zvýšeniu našich spoločných aktivít. Mali by z toho prospech ako naše, tak aj ukrajinské firmy,” uzavrel po stretnutí Kukan.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Eduard Kukan