Bos podskupiny sýkoriek dostal 25 rokov, s odvolaním neuspel

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vazenie, ilava
Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 13. mája (WEBNOVINY) – Bos bratislavskej podskupiny sýkorovcov Ladislav Bališ, prezývaný Dlhý Laco, strávi vo väzení štvrťstoročie. Najvyšší súd mu v pondelok potvrdil pôvodný 25-ročný trest, ktorý mu vymeral Špecializovaný trestný súd pred rokom a on, ako aj zvyšní obžalovaní členovia skupiny, sa vtedy proti nemu odvolali.

Plánovaná vražda Rezňa

Najzávažnejším skutkom obžaloby v tejto kauze je príprava napokon neuskutočnenej vraždy člena sýkorovcov Martina H., prezývaného Rezeň. Prokurátor ich žaloval dovedna za 11 skutkov, okrem založenia zločineckej skupiny to bolo za podpálenie áut, poškodenie domu na objednávku, poškodenie a zapálenie baru, vydieranie, vydieračský únos a nedovolené ozbrojovanie.

Dlhému Lacovi nemohli trest zdvihnúť na doživotie, lebo prokurátor napokon v jeho prípade stiahol odvolanie proti pôvodnej výške trestu. Rovnako to urobil prokurátor aj v prípade Filipa Neráda.

Obaja totiž začali vypovedať v iných trestných veciach. Nerád sa v pondelok navyše na odvolacom súde priznal k väčšine skutkov, ktoré mu pripisuje obžaloba. Odmietol len účasť na príprave vraždy – cíti krivdu, že ho za tento skutok prvostupňový súd uznal vinným. Pôvodný trest 23 rokov mu teraz NS SR znížil na 20 rokov. S odvolaním uspeli aj Marek Študent a Roman Stojka. Študentovi trest znížili z 20 na 14 rokov a Stojkovi z 13 na 10 rokov. Stojka nebol členom skupiny.

Štvrťstoročie potvrdili aj ďalším

Dvaja ďalší členovia skupiny Viliam Rafael (alias Čierny Vilko) a Richard Šulka (alias Riki), ktorí pred rokom dostali rovnaký trest ako Dlhý Laco, s odvolaním neuspeli a majú tiež potvrdený trest 25 rokov. Najvyšší súd potvrdil vysoké tresty ďalšiemu obžalovanému Petrovi Distlerovi, ktorý si má odsedieť vo väzení 22 rokov.

Zbran
Foto: flickr.com

Prokurátorovo odvolanie zamietli, pritom pre dvoch členov skupiny Rafaela a Šulku žiadal naďalej doživotie. Už pred prvostupňovým súdom žiadal doživotie a to až v štyroch prípadoch doživotie. Špecializovanému súdu sa však v tejto kauze zdalo prísne uložiť doživotný trest. Ten by bol podľa predsedu senátu neprimerane prísny, pretože išlo o prípravu, nie dokonaný čin, preto vtedy použili zmierňujúcu úpravu.

Miernejší trest osem rokov väzenia už od Špecializovaného trestného súd dostal Juraj Bílik, alias Čapatý, ktorého v časti obžaloby, a to v príprave vraždy Rezňa, oslobodili. Čapatý sa pred koncom procesu rozhodol odkryť pozadie fungovania sýkorovcov. „Ja si myslím, že v rámci dokazovania urobil to, čo bolo potrebné,“ uviedol jeho obhajca. Sedí vo väzení so stredným stupňom stráženia. Bílik sa odvolania vzdal a v jeho prípade tak urobil aj prokurátor, takže pre neho je rozsudok právoplatný.

Najzávažnejší skutok obžaloby spočíva v tom, že Dlhý Laco spolu s Bílikom, Rafaelom, Študentom a Nerádom ako členovia zločineckej skupiny plánovali od 15. februára 2011 vraždu Martina H. Jeho telo vraj chceli zakopať.

VIAC SA DOČÍTATE V TOMTO ČLÁNKU

.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia