Europrogram Smeru smeruje k superštátu, zhodnotili liberáli

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sulík
Predseda SaS Richard Sulík. Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 14. mája (WEBNOVINY) – Program Smeru-SD do volieb do Európskeho parlamentu podľa predsedu SaS Richarda Sulíka vypovedá o tom, že vládna strana chce európsky superštát.

„Strana, ktorá nastúpi s takýmto programom do volieb, môže chcieť iba jedno, a to je európsky superštát. Sú tam desivé vety – spoločný rozpočet pre eurozónu, dokončenie bankovej únie so všetkými jej piliermi, to všetko smeruje k superštátu. A k tomu, že Slovensko bude stále viac a viac strácať na svojej suverenite a samostatnosti,“ povedal v utorok Sulík pred novinármi.

Nebezpečný vývoj a výmysly

Tento vývoj považuje za veľmi nebezpečný. „Chceme upozorniť na to, že strana, ktorá predstúpi pred voličov s takýmto programom, nech už nikdy viac nerozpráva niečo o nejakých národnoštátnych záujmoch a podobne, je to len o klamaní voličov,“ dodal líder liberálov.

Za výmysly považuje Sulík aj informácie o administratívnych reformách lídra kandidátky Smeru-SD a eurokomisára Maroša Šefčoviča ako aj miliardové šetrenie europoslanca Vladimíra Maňku, ktoré sa v dokumente Smeru-SD spomínajú. „Ide o výmysly, ktoré sú vhodné akurát na oklamanie voliča, ale neskrývajú sa za nimi žiadne reálne kroky a aktivity. Ak áno, vyzývame pánov Šefčoviča a Maňku, aby predložili, čo vlastne v Bruseli ušetrili. Fakt je ten, že ten počet úradníkov a suma výdavkov na administratívu v Bruseli neklesá, ale skôr stúpa,“ konštatoval Sulík.

Poslankyňa SaS Lucia Nicholsonová vníma ako hanbu, že Smer-SD sa vo vlastnom programe chváli skutočnosťou, že 80 percent všetkých verejných investícií na Slovensku pochádza z eurofondov. „Je to hanba pre každú krajinu, ktorá je v takom postavení, že 80 percent všetkého, čo tu máme, prichádza z eurofondov a hlavne je to výsmech do očí dosť nahnevaným čistým donorom, krajinám, ktoré sú čistými prispievateľmi,“ vysvetlila Nicholsonová.

Fatálne zlyhanie mechanizmu

Smer-SD sa tak podľa jej slov chváli tým, že Slovensko je čoraz viac závislejšie od eurofondov z Bruselu. Nicholsonová upozornila na reaudit EÚ, podľa ktorého Slovensku nehrozia iba korekcie, teda vracanie peňazí za konkrétne zle čerpané projekty, ale celkové zastavenie eurofondov. „To je fatálne zlyhanie kontrolného mechanizmu v členskom štáte. Bude to zničujúce pre verejné financie na Slovensku,“ dodala s tým, že od eurofondov sú napríklad závislé mnohé sociálne príspevky.

Líder eurokandidátky SaS Ján Oravec považuje europrogram Smeru-SD za paródiu na program. Podľa jeho slov v najbližšom období rokov 2014 až 2020 bude pokračovať nerovnaký systém podpory pôdohospodárov pre staré a nové členské krajiny.

Smer-SD podľa jeho slov v programe hovorí o tom, že chce silné euro. Silné euro pritom podľa Oravca škodí exportnej výkonnosti európskych krajín. „Smer si pomýlil silné euro so stabilným eurom. Stabilné euro nerovná sa silné euro. Pri čítaní programu Smeru som sa zabavil, akoby som si čítal nejakú satirickú literatúru. Bohužiaľ, program Smeru-SD nie je programom, ale paródiou na program,“ uzavrel Oravec.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján OravecLucia NicholsonováRichard Sulík
Firmy a inštitúcie SaS Sloboda a SolidaritaSMER-SD