Podnikatelia v Piešťanoch sa búria, nechcú zatvorenie mosta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Piestany most
Foto: ilustračné, SITA/Michal Burza

PIEŠŤANY 15. mája (WEBNOVINY) – S odstavením Krajinského mosta v Piešťanoch počas letných prázdnin z dôvodu jeho rekonštrukcie nesúhlasia podnikatelia v cestovnom ruchu z ľavej strany Váhu. V otvorenom liste predsedovi Trnavského samosprávneho kraja Tiborovi Mikušovi navrhujú posunúť začiatok opravy mosta na polovicu augusta.

Posunutie termínu je podľa nich kompromis, ktorý by zabránil negatívnemu dopadu na cestovný ruch v kúpeľnom meste. Pod otvoreným listom sú podpisy hoteliérov, prevádzkovateľov reštaurácií, kempingu či areálu vodných športov. V prípade zatvorenia mosta čakajú vodičov obchádzky cez obec Lúka alebo cez Hlohovec. Podľa hovorcu Trnavského samosprávneho kraja Patrika Velšica list zatiaľ župan Mikuš nedostal, preto sa k nemu nebude vyjadrovať.

Podnikatelia žijú z letných mesiacov

Podnikatelia Mikušovi pripomínajú, že sú závislí na hlavnej sezóne, ktorou je v cestovnom ruchu júl a august. „Počas týchto mesiacov je naše mesto najviac navštevované a preto si myslíme, že odstavenie jediného premostenia je veľmi zlým rozhodnutím, ktoré môže ovplyvniť existenciu našich prevádzok, vytvoriť problémy prevádzkam v samotnom meste Piešťany, a čo je najpodstatnejšie, uzatvorenie mosta môže mať za následok prudký pokles návštevnosti Piešťan a s tým spojený odliv peňazí, ktoré by turisti v našom meste nechali,“ píšu podnikatelia.

Rekonštrukciu Krajinského mosta plánuje Trnavský samosprávny kraj už dlhší čas. Pôvodne sa uvažovalo o jeho oprave do začiatku letnej turistickej sezóny. Neskôr padlo rozhodnutie o posunutí na letné mesiace, kedy je menej cestujúcich v autobusoch. Starostovia obcí na druhej strane Váhu sa dožadovali náhradného premostenia do Piešťan. Predseda kraja Mikuš po konzultácii s odborníkmi označil požiadavku na postavenie pontónového mosta za nereálnu.

Milióny eur na rekonštrukciu

Na celkovú opravu Krajinského mosta by kraj potreboval dva milióny eur. Toľko peňazí nemá, preto padlo rozhodnutie o čiastočnej oprave za približne 200-tisíc eur. Vláda na nedávnom výjazdovom rokovaní v Horných Orešanoch rozhodla o polmiliónovej dotácii pre kraj, ktorá je určená na opravu jediného cestného spojenia Piešťan s druhou stranou Váhu. V súčasnosti prebieha výber dodávateľa prác, ten sa musí zmluvne zaviazať, že bude na oprave Krajinského mosta po získaní zákazky pracovať vo dne aj v noci.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať