Rusko postavilo Európu pred novú hrozbu, tvrdí Šebej

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Rusko
USA požaduje od Ruska, aby vyzvalo separatistov na uvoľnenie budov, ktoré okupujú a odovzdali zbrane. Foto: SITA, AP

BRATISLAVA 14. mája (WEBNOVINY) – Rusko postavilo podľa predsedu Zahraničného výboru NR SR Františka Šebeja (Most-Híd) Európu pred novú hrozbu, s ktorou žiadny štát Európy, vrátane Slovenska, nepočítal.

Ako povedal Šebej v utorok novinárom, táto situácia si vyžaduje úplné prehodnotenie zahranično-politických priorít a zahranično-politických doktrín, ktorými sme sa doteraz riadili.

„Na to, aby sa dala formulovať účinná a zmysluplná zahraničná politika zoči-voči takýmto reáliám, je potrebné Rusko poznať, je nutné vedieť, čo sa tam odohráva,“ povedal s tým, že aj to sú dôvody, ktoré ho motivovali stretnúť sa so známou ruskou občianskou aktivistkou Elenou Gluško, ktorá je vyštudovaná historička, prekladateľka a lingvistka. Gluško bojuje za občianske a politické práva v Rusku.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Skutočná vojna sa vraj začala už skôr

Podľa ruskej aktivistky nikoho v západnej Európe, vrátane Slovenska, za posledných 14 až 15 rokov, odkedy vládne Vladimír Putin, nezaujímalo to, čo sa skutočne v Rusku deje. „Práve preto sme dnes tam, kde sme,“ povedala novinárom. Podľa nej skutočná vojna, ktorá na Ukrajine teraz zúri, sa nezačala na jar tohto roku. Príprava na ňu odštartovala už skôr.

„Pamätáme si, ako ešte v roku 2008 povedal prezident Putin Georgeovi Bushovi, vtedajšiemu prezidentovi USA, počas diskusie o rozšírení NATO, že Ukrajina ani nie je štát,“ pripomenula Gluško.

Podľa občianskej aktivistky sa už v lete 2013 začala zo strany Ruska nová etapa takzvanej informačnej vojny, ktorú Rusko dnes vedie proti svetu. Súvisí s pôsobením médií, ktoré sa toho času sformovali v západnej Európe. „Aj keď ma teší, že na situáciu na Ukrajine začala Európa konečne reagovať, myslím, že táto informačná vojna je momentálne prehraná,“ vysvetlila aktivistka známa aj tým, že ako pozorovateľka počas posledných prezidentských volieb v Rusku, označila hlasovanie za sfalšované.

Informácie z mainstreamových agentúr

O tom, že spomínaná informačná vojna je aktuálne strateným bojom, svedčí podľa Eleny Gluško aj situácia na Slovensku. „Vaše mainstreamové médiá čerpajú informácie predovšetkým z ruských mainstreamových agentúr. A keďže nikto za tých posledných 10 až 15 rokov nemyslel na to, čo sa v Rusku deje, ľudia si dnes žiaľ neuvedomujú to, že ruské médiá už dávno nie sú nástrojom na informovanie verejnosti. Sú nástrojom na jej ovplyvňovanie a utváranie vlastnej novej reality, a to takej, ktorá vyhovuje ruskej moci. Existuje viacero príkladov, ktoré toto potvrdzujú,“ zdôraznila.

To čo sa dnes deje, nie je podľa občianskej aktivistky o osude Ukrajiny. „Tu vôbec nejde o Ukrajinu. Ide skutočne o osud celej Európy, možno sveta. Ide o to, či svetu záleží na tom, aby Európe vládla ríša, vládcom ktorej záleží iba na vlastnom obohatení. Otázka je, či existencia sveta bude postavená na morálnych hodnotách, na úcte k ľudskému životu alebo na práve moci a sily,“ dodala Elena Gluško.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe František ŠebejVladimir Putin