Vláda chce nakúpiť vrtuľníky a lietadlá 'salámovou metódou'

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vrtulnik
ilustračné foto Foto: SITA/Ladislav Novák

BRATISLAVA 18. mája (WEBNOVINY) – Najneskôr v lete by mohol začať výber dodávateľa, od ktorého si Slovensko prenajme letové hodiny na nových stíhačkách, ktoré by v armáde mali nahradiť súčasné lietadlá typu MiG-29, ako aj akvizičný proces na obstaranie nových vrtuľníkov.

Avizuje to minister obrany Martin Glváč. Kým v stredu v bratislavskej Petržalke otváral 5. ročník medzinárodného veľtrhu obrannej techniky IDEB, o kúsok ďalej, na úrade vlády, dal kabinet zelenú obmene vojenských lietadiel a vrtuľníkov a schválil Koncepciu vzdušných síl. Tento dokument dnes ministri prerokovali v utajenom režime, podrobnosti výmeny letového parku armády nezverejnili.

Obstarávanie „salámovou metódou“

„Je to zásadný materiál, ktorý hovorí, aké sú priority, čo vieme robiť a čo potrebujeme, čo musíme robiť,“ zrekapituloval koncepciu minister obrany Martin Glváč. Materiál hovorí o budúcnosti nadzvukového letectva, vrtuľníkov, protivzdušnej obrany a podobne. „Na čo máme a načo nemáme peniaze a akým spôsobom musíme začať akvizičný proces,“ dodal Glváč. Po schválení vládou sa tento proces presunie na vojakov, ktorí definujú technické podmienky.

Obstarávanie plánujú tzv. salámovou metódou, čiže postupne, tak, ako im to dovoľuje rozpočet. „Vieme to zatiaľ robiť z tých finančných prostriedkov, ktoré sme zosekali z iných sektorov,“ hovorí Glváč.

Zmieňujú sa aj o nákupe lietadiel

Minister pripúšťa, že u niektorých prostriedkov vzdušných síl pristúpime na medzivládnu dohodu. Najprv by urobili prieskum trhu, či by takým postupom ušetrili. V prípade nadzvukového lietadla by to mohla byť dvojstranná, možno trojstranná dohoda. Glváč však toto nepovažuje za svoju úlohu, musia to posúdiť právnici a ekonómovia.

V koncepcii sa hovorí aj o nákupe taktických dopravných lietadiel. Slovenský rezort obrany má už roky vysúťažené lietadlá Spartan, ktoré však doteraz nekúpil. „Spartan je jedna z priorít, ktorá bude tento rok, za predpokladu, že mi vojaci doložia, že tieto Spartany budú využívané aj v rámci širšej spolupráce krajín, to znamená Česko, prípadne Poľsko,“ povedal Glváč. Nechce lietadlo, ktoré by len stálo na letisku a využili by sme ho raz za čas na prevoz vojakov alebo materiálu. Slovensko by spomínanou spoluprácou dostalo možnosť používať dopravné lietadlá partnerov.

Bývalý minister obrany a poslanec NR SR Martin Fedor (SDKÚ-DS) požiada šéfa rezortu obrany, aby koncepciu predstavil aj parlamentu. „Jedno je jasné už dnes: rezort obrany má plány, ale premiér hovorí, že žiadne peniaze na obranu nedá. Letectvo je jedna z najnákladnejších súčastí armády. Som všetkými desiatimi za to, aby sme sa konečne odstrihli od Rusov, ale zároveň som proti tomu, aby sme vyhlasovali veľké plány, organizovali obstarávania, ale stále nevieme, kto a z čoho to zaplatí,“ uviedol Fedor.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Martin FedorMartin Glváč
Firmy a inštitúcie MO Ministerstvo obrany SROzbrojené sily Slovenskej republiky