Priatelia Zeme-SPZ dávajú podnet na prokuratúru

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Luník IX

KOŠICE 5. marca (WEBNOVINY) – Mimovládne občianske združenie Priatelia Zeme-SPZ reaguje na decembrové rokovanie košického Mestského zastupiteľstva podnetom na prokuratúru. Ako agentúru SITA informoval predseda združenia, dôvodom je, že zastupiteľstvo na decembrovom rokovaní schválilo kontroverzný protizákonný návrh – použiť poplatky za uloženie odpadov na skládku na podporu športových klubov.

„Financie, ktoré sa podľa zákona majú použiť výhradne na účely odpadového hospodárstva, tak majú riešiť slabé dotácie športových zariadení. Prostriedky vo výške 135 000 eur boli teda aj napriek rozporu so zákonom presunuté do oblasti športu. Je smutné, že v druhom najväčšom meste na Slovensku sa stávajú takéto chyby,“ komentuje situáciu predseda Priateľov Zeme-SPZ Martin Valentovič.

Podľa Valentoviča porušenie zákona o poplatkoch za uloženie odpadov, či zákona o príjmoch obcí si mesto pravdepodobne neuvedomuje. Už v polovici decembra boli zverejnené informácie o dotovaní športových klubov z vyšších príjmov mesta za poplatok za uloženie odpadu, než bolo plánované. Ide práve o poplatky, ktoré sa podľa zákona o príjmoch obcí nesmú používať na iné účely než na nakladanie s odpadmi.

Okrem porušenia zákona hovoria ekológovia aj o plytvaní financiami. ,,Pre rozhadzovanie peňazí sa potom samozrejme nenájdu prostriedky na kvalitný separovaný zber. Poplatky, ktoré plynú obciam za odpad, uložený na skládku v ich katastri, sa môžu použiť napríklad na jeho skvalitnenie,“ tvrdia Priatelia Zeme.

Nerealizovateľný ostáva podľa nich aj návrh pre zriadenie košického Centra pre opätovné používanie, ktorý v minulosti nepochodil práve pre nedostatok financií. Prevádzka, ktorá by fungovala ako prevencia pre vznik odpadov, by totiž stála 50 000 až 133 000 eur. Podľa Priateľov Zeme-SPZ by ponechanie peňazí v odpadovom hospodárstve mohlo riešiť minimálne zníženie miestneho poplatku za komunálne a drobné stavebné odpady.

Podporovanie čistých technológií, recyklácie či kompostovania však nie je len názorom mimovládnych organizácií. Preferované je aj súčasnou legislatívou a Programom odpadového hospodárstva Slovenskej republiky.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať