Brutálny vrah mladého Číňana bude sedieť osemnásť rokov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nôž, vražda, krv
Foto: ilustračné, Shutterstock

TRNAVA 15. mája (WEBNOVINY) – Na osemnásť rokov väzenia s maximálnym stupňom stráženia odsúdil dnes Krajský súd v Trnave Zdenka Szarku z Tešedíkova, ktorý v Šali prepadol čínsku rodinu a na smrť dobodal ich 21- ročného syna. Ešte predtým troch členov rodiny zviazal káblami a žiadal od nich 10-tisíc eur. Dnešné rozhodnutie súdu je právoplatné.

Tesne pred vynesením verdiktu súdu obžalovaný povedal, že nikdy v živote nikomu neublížil a aj v tomto prípade je nevinný. Predseda senátu Pavol Sládok konštatoval, že prvostupňový súd vykonal úplné dokazovanie a zistil skutkový stav bez akýchkoľvek pochybností.

Vo výpovediach boli nezrovnalosti

Menšie nezrovnalosti vo výpovediach poškodených podľa neho vyplynuli z dramatickej situácie, ktorá sa počas skutku v dome odohrávala. Krajský súd zmenil pôvodný rozsudok okresného len vo výroku o prepadnutí zadržaných vecí v prospech štátu.

Szarka čelil obžalobe z obzvlášť závažných zločinov vraždy a lúpeže, ďalej zo zločinu obmedzovania osobnej slobody a prečinu obmedzovania domovej slobody, ktorých sa dopustil v závere roku 2012 na Rímskej ulici v Šali. Tridsaťročný obžalovaný sa rozhodol počas procesu nevypovedať, podľa jeho obhajcu nespáchal žiadny trestný čin. Súd však nemal o jeho vine žiadne pochybnosti. Podľa hovorkyne Krajského súdu v Trnave Viktórie Pagáčovej bude odsúdenému od štvrtka nariadený výkon trestu odňatia slobody.

Ženu nútil so zbraňou zviazať syna

Obaja rodičia zavraždeného už na Okresnom súde v Trnave presne popísali okolnosti tragédie. Zdenko Szarka im podľa výpovede Číňanky občas pomáhal zásobovať ich obchod. V tragický deň prišiel k nim domov, 47-ročného otca rodiny priviazal o stoličku. Neskôr s pištoľou pri hlave prinútil ženu zviazať aj syna a napokon káblami zviazal aj ju.

Od rodiny pýtal 10-tisíc eur, dostal 5000. Napriek tomu loveckým nožom dobodal do krku a hrudníka mladého Číňana. Jeho matka sa medzitým vyslobodila z nedobrovoľného zajatia a v šoku vyskočila z okna, pričom utrpela ťažké zranenia nôh. Dobodaný Xinghe Zhan na následky zranení pri prevoze do nemocnice zomrel. Jeho otec páchateľa prenasledoval s legálne držanou zbraňou a v uličke pri dome ho postrelil. Polícia začala trestné stíhanie vo vecí ublíženia na zdraví, v lete minulého roku ho zastavila.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať