Predajcovia Nota bene nosia vesty, odlíšia sa od podvodníkov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Nota bene
Predajcovia Nota bene už nosia oficiálnu červeno-žltú vestu s logom, aby sa odlíšili od podvodníkov. Foto: SITA/Rastislav Ovšonka

BRATISLAVA 19. mája (WEBNOVINY) – Predajcu časopisu Nota bene spoznali ľudia od 15. mája podľa oficiálnej červeno-žltej vesty s logom Nota bene. Tie pomôžu kupujúcim ľahšie rozoznať pravých predajcov od podvodníkov, agentúru SITA informovala Zuzana Pohánková z občianskeho združenia Proti prúdu, ktoré časopis vydáva.

Vesty podľa jej slov majú zatiaľ na sebe len predajcovia v Bratislave, no postupne by sa mali stať „pracovnou uniformou“ tiež predajcov v ďalších mestách. Výnimkou sú však predajcovia – začiatočníci, ktorí predávajú prvý mesiac v skúšobnej lehote. Tí majú len špeciálny preukaz platný v daný mesiac, pričom v budúcnosti budú predávať len na označených miestach.

Združenie predajcom oblieklo vesty vzhľadom na pribúdajúci počet sťažností čitateľov na arogantných podvodníkov. „Časopis zneužívajú na žobranie, obťažujú okoloidúcich a vyhrážajú sa im. V absolútnej väčšine nahlásených prípadoch sa ukázalo, že agresívny ´domáhač pomoci´ nebol oficiálnym predajcom,“ poznamenala.

Predajca zaplatí zálohu za vestu

Vesty pomôžu podľa šéfredaktorky Nota bene a riaditeľky združenia Proti prúdu Sandry Tordovej kupujúcim jednoducho rozlíšiť, kto je oficiálnym predajcom. „Veríme, že pomôžu zachovať dobré meno časopisu, ktorý dáva živobytie slušným predajcom. Nezatracujeme nikoho, kto sa rozhodol žobrať, pokiaľ tým neohrozuje iných ľudí. Ale nech tak robí bez Nota bene,“ vysvetlila.

Zavedenie vesty v Bratislave navrhli samotní predajcovia Nota bene na jednej z pravidelných mesačných porád. Každý predajca si našetril 15 eur ako zálohu za vestu. Zálohu dostane späť, keď ukončí predaj a vráti vestu. Záloha je dôležitá, aby sa zabránilo obchodovaniu s vestami a k vestám sa nedostali podvodní falošní predajcovia.

Niektorí predajcovia si podľa Pohánkovej na vesty našetrili s pomocou individuálneho plánu v spolupráci so sociálnym pracovníkom a posledné dva mesiace si nakupovali Nota bene za vyššiu sumu ako za bežných 70 centov. Úspory si odkladali vo výdajni Nota bene.

Nota bene je práca, nie žobranie

V mestách, kde predajcovia vesty nemajú, zatiaľ platí, že zákazníci oficiálneho predajcu Nota bene spoznajú podľa preukazu s fotografiou. Číslo na jeho preukaze sa musí zhodovať s číslom na časopise, ktorý predáva. Združenie Proti prúdu chce takto ochrániť svojich predajcov, ktorí sa predajom časopisu snažia zlepšiť si svoju sociálnu situáciu.

Každé podozrenie na falošného predajcu môžu čitatelia naďalej hlásiť združeniu e-mailom na adresu poradcovia@notabene.sk, telefonicky na číslo 02/5262 5962 či cez internet na stránke www.notabene.sk. Sťažnosti sociálni pracovníci preverujú a predajcov pravidelne kontrolujú na predajných miestach, či dodržiavajú kódex.

Ten predajcom prikazuje správať sa slušne, byť triezvy, neobťažovať okoloidúcich a nepredávať s deťmi. Každé porušenie kódexu individuálne sociálni pracovníci riešia, predajcovi hrozí pozastavenie možnosti predaja a pri vážnom a opakovanom porušovaní aj dlhodobé vylúčenie.

Vesty sú súčasťou kampane „Nota bene je práca, nie žobranie“, ktorú združenie Proti prúdu realizuje s podporou Blokového grantu pre MVO Programu švajčiarsko-slovenskej spolupráce v rámci rozšírenej Európskej únie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia