Súd poslal do väzenia dvoch policajtov, zneužívali právomoci

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Puta
Foto: FreeImages.com

BANSKÁ BYSTRICA 16. mája (WEBNOVINY) – Po päť rokov odňatia slobody vymeral vo štvrtok senát Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici dvojici bývalých policajtov z Obvodného oddelenia v Tornali.

Uznal ich za vinných zo zločinu prijímania úplatku v súbehu so zneužívaním právomoci verejného činiteľa. V októbri 2012 si ako službukonajúca hliadka vyžiadali a prevzali od konateľa firmy Gemer Coop inžiniera Františka B. úplatok tisíc eur za to, že nebudú riešiť jeho údajné vedenie motorového vozidla pod vplyvom alkoholu zákonnými sankciami. Rozsudok nie je právoplatný, obžalovaní sa proti nemu odvolali.

Tvrdia, že sú nevinní

Podľa predsedu senátu sa vina obžalovaných preukázala a súd nezistil žiadne skutočnosti, že svedectvo Františka B. je účelové, ako tvrdí obhajoba. Expolicajti 23-ročný Štefan G. a 25-ročný Ladislav Š. opakovane vyhlásili, že sú nevinní. Úplatok nežiadali, postupovali v súlade so zákonom a celý prípad označili za vykonštruovaný zo strany konateľa Gemer Coop-u.

Ich obhajca Peter Vačok uviedol, že v prípravnom konaní i na hlavnom pojednávaní sa vina jeho klientov nepreukázala bez akýchkoľvek pochybností. Poukázal tiež na to, že konateľ Gemer Coop oznámil prípad až tri mesiace od skutku, hoci tak mohol urobiť hneď na druhý deň. Obhajoba zároveň tvrdí, že svedkami boli zamestnanci konateľa a v ich výpovediach sa vyskytli rozpory. Podľa Vačoka preto súd mal rozhodnúť podľa zásady „in dubio pro reo“, teda v pochybnostiach v prospech páchateľa.

Zákaz vykonávať činnosť verejného činiteľa

Oboch obžalovaných, ktorí boli zaradení ako referenti na Obvodnom oddelení PZ v Tornali, prepustili zo služobného pomeru v máji minulého roka. Na pojednávaní uviedli, že na jedno z uvoľnených referentských miest prijala polícia syna ženy, ktorá svedčila v prospech inžiniera Františka B.

Senát okrem trestu odňatia slobody uložil každému z expolicajtov aj peňažný trest tisíc eur a na tri roky zákaz vykonávať činnosť verejného činiteľa. Odvolaním obžalovaných sa bude zaoberať Najvyšší súd SR.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ladislav Š.