Spor Babiša s ÚPN speje do finále, súd odročili na jún

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Babis
Český vicepremiér Andrej Babiš. Foto: archívne, SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 15. mája (WEBNOVINY) – Dvaja odborníci na zväzky komunistickej tajnej služby ŠtB vo štvrtok vypovedali pred Okresným súdom Bratislava I., ktorý rozhoduje o žalobe českého ministra financií slovenského pôvodu Andreja Babiša, že ho Ústav pamäti národa (ÚPN) neoprávnene eviduje ako agenta ŠtB.

Spis zo zväzkov ŠtB s krycím menom Bureš bol údajne vedený na Babiša. Dlhoročný zamestnanec ÚPN Jerguš Sivoš si preštudoval zväzky a spisy, ktoré s prípadom súvisia. „Evidencia toho zväzku bola vedená v súlade s internými predpismi MV ČSSR,“ povedal Sivoš na súde. Prípad speje do finále, strany sporu už nechceli vypočuť ďalších svedkov. Záverečné reči by mali odznieť 26. júna.

Sivoš hovoril, že interné smernice vo všetkých prípadoch nevyžadovali písomný záväzok spolupráce s tajnou službou. Väčšinou také záväzky jestvovali, ale ak by to narušilo vzťah medzi riadiacim pracovníkom a agentom, tak sa nerobili. Keď tajní niekoho chceli za agenta, nasledoval zložitý proces určený smernicou.

Postup verbovky bol dodržaný

Museli urobiť lustráciu osoby, zistili jej charakter a potom vypracovali návrh na získanie spolupráce. Ten musel okrem pracovníka kontrarozviedky podpísať aj náčelník oddelenia, náčelník odboru a náčelník správy (alebo jeho zástupca). Potom sa spracoval návrh na verbovku a aké budú úlohy tajného spolupracovníka, napokon sa pristúpilo k viazaciemu aktu. Postup verbovky bol podľa Sivoša dodržaný.

Spisy si preštudoval aj Radek Schovánek, ktorý v minulosti v ÚPN pracoval a po smrti prvého šéfa ústavu Jána Langoša odišiel do českého Ústavu pre štúdium totalitných režimov. Na Schovánka pôsobili spisy autenticky vzhľadom na jeho 20-ročné skúsenosti, dokumenty majú správne náležitosti. Pripustil, že verbovky sa robievali aj na verejných priestranstvách, napríklad vo vinárni, ako to malo byť u Bureša.

Na minulom pojednávaní možnosť spolupráce Babiša s bývalou ŠtB vylúčil bývalý príslušník ŠtB, ktorý sám vytvoril spis s krycím menom Bureš. Bývalý eštebák J. Š. vyhlásil, že Babiš nepodpísal spoluprácu s ŠtB a že ho ani nepozná – podľa jeho slov Babiš o založení zväzku Bureš nevedel. Vraj si ho založil s vidinou možného využitia v budúcnosti, ale nadriadení ho vraj neskôr donútili podpísať správu, že Bureš je získaný pre spoluprácu.

Kladivo
Foto: SITA/AP

Bývalí eštebáci chránia svoje zdroje

Správa o naverbovaní Bureša podľa neho nie je pravdivá, verbovka sa neuskutočnila. Podobne aj druhý bývalý príslušník ŠtB F. H. vtedy na súde vyhlásil, že nepozná Babiša. Práve F. H. ako príslušník komunistickej tajnej služby mal v roku 1983 prevziať zväzok Bureš od svojho predchodcu. Tvrdil, že po takom dlhom čase a dvoch mozgových príhodách si na veľa vecí z toho obdobia nespomína.

Sivoš vo štvrtok povedal, že je prirodzené, že bývalí eštebáci chránia agentúrnu sieť a identitu svojich agentov, lebo podpísali mlčanlivosť a vytvoril sa medzi nimi aj vzťah „Takto to v tomto stave je, že nevyzrádzajú svoje zdroje, svojich agentov,“ myslí si. Schovánek by považoval za pochybnú hodnovernosť takého svedka z radov bývalých príslušníkov ŠtB, ktorý by tvrdil, že si vymyslel spis a že podvádzal nadriadených.

Také tvrdenia sa podľa neho začali u niektorých bývalých eštebákov objavovať po roku 1995, keď uplynula premlčacia doba pre delikt zneužívania právomocí verejného činiteľa.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej Babiš
Firmy a inštitúcie ÚPN Ústav pamäti národa