Slovenské ulice zalieva voda, na východe je mimoriadny stav

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Rozvodnený Ľubický potok zaplavil časť Kežmarku
Obyvatelia Kežmarku majú za sebou rušnú noc. V piatok nadránom kulminoval Ľubický potok, ktorý v meste zaplavil desiatky domov a objektov. Voda už mierne klesla, no stále neprestáva pršať. Kežmarok, 16. máj 2014. Foto: SITA/Radoslav Maťaš

BRATISLAVA 16. mája (WEBNOVINY) – Divoké počasie, ktoré zasiahol v posledných dňoch celé územie Slovenska, dáva krajine aj hasičom poriadne zabrať. V noci i v piatok ráno museli v niektorých krajoch zasahovať aj niekoľko desiatok krát.

K turbulentnej situácii v súvislosti s počasím sa už vyjadril aj minister vnútra Robert Kaliňák. Minister pre povodne prešiel všetky postihnuté oblasti na Slovensku a konštatoval, že najhoršia situácia je v Prešovskom kraji, kde boli postihnuté všetky severné okresy. VIAC SA DOČÍTATE V TOMTO ČLÁNKU.

BRATISLAVSKÝ KRAJ

Hasiči v Bratislavskom kraji zasahovali pre silný vietor od štvrtka do piatkového rána 35-krát. Hasiči najčastejšie odstraňovali polámané konáre či spadnuté stromy a poškodené bilbordy.

Najviac hasičov zasahovalo pri odstraňovaní bilbordu na Einsteinovej ulici a odstraňovaní polámaných konárov na Košickej ulici. Ako pre agentúru SITA povedal dispečer z Operačného strediska Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru, zranených v súvislosti s výčinmi počasia neevidujú. Na piatok meteorológovia nevyhlásili pre Bratislavský kraj žiadnu výstrahu.

Obrazom: V Nitre padol na auto stĺp, vietor napáchal škodu

TRNAVSKÝ KRAJ

Hasiči v Trnavskom kraji absolvovali v súvislosti so silným vetrom od štvrtkového do piatkového rána 67 technických zásahov, pri ktorých odstraňovali predovšetkým vyvrátené stromy. V šiestich prípadoch odstraňovali poškodené strechy, v jednom prípade reklamný pútač. Spolu bolo na odstraňovanie následkov silného vetra v akcii 222 hasičov a 71 kusov techniky.

Silný vietor si našťastie nevyžiadal žiadne zranenia, materiálne škody neboli vyčíslené. Hasiči v okrese Trnava zasahovali najviac, za 24 hodín majú za sebou 27 výjazdov, hasiči v okrese Dunajská Streda zasahovali 14-krát. Agentúru SITA o zásahoch hasičov informoval krajský hovorca Tomáš Bílik.

Okrem hasičov boli v Trnave v pohotovosti aj firmy, ktoré sa starajú o zeleň v meste. Tie policajti volali k takým vyvráteným alebo polámaným stromom, ktoré neohrozovali životy ľudí ani bezpečnosť cestnej premávky.

BANSKOBYSTRICKÝ KRAJ

Silný vietor si v Banskobystrickom kraji od štvrtkového do piatkového rána vyžiadal 117 výjazdov profesionálnych hasičov. Ako informoval ich krajský hovorca Erik Piater, išlo hlavne o odstraňovanie popadaných stromov z vozoviek a strhnutých striech domov, pričom najviac výjazdov bolo v okresoch Brezno, Banská Bystrica, Rimavská Sobota, Revúca a Poltár. Zranený nebol nikto. „V noci už toho veľa nepribudlo, boli len ojedinelé výjazdy,“ uviedol Piater.

Horský priechod Zbojská medzi Tisovcom a Breznom je aj v piatok neprejazdný, od štvrtkového večera je sprejazdnená len časť od Tisovca po Zbojskú. Na horehronskej strane hasiči stále odstraňujú stromy. Ako informovala hovorkyňa Stredoslovenskej energetiky Jana Bolibruchová, padajúce stromy prerušili dodávku elektriny pre zhruba 80-tisíc odberných miest, aktuálne je ešte bez elektriny približne 50-tisíc odberateľov.

Odniesli si to lesy aj mestská zeleň

Prudký nárazový vietor spôsobil vo štvrtok na mestskej zeleni v Banskej Bystrici a aj v okolitých mestských lesoch veľké škody. Ako informovala hovorkyňa banskobystrického primátora Martina Kanisová, v intraviláne mesta vietor poškodil 183 stromov, pracovníci Mestských lesov Banská Bystrica odhadujú, že vetrová kalamita postihla v lesoch okolo Banskej Bystrice zhruba 15-tisíc kubických metrov drevnej hmoty.

„Prvé informácie hovoria o 42 stromoch, ktoré sú (v mestských parkoch a verejných priestranstvách v intraviláne Banskej Bystrice, pozn. SITA) vyvrátené, zlomené a poškodené tak, že je nevyhnutný ich výrub. Ďalších 59 stromov má poškodené koruny a budú musieť byť ošetrené za použitia vysokozdvižných plošín a 82 stromov je mierne poškodených,“ uviedla Kanisová. Dodala, že polámané stromy a konáre bude mestská spoločnosť spravujúca verejnú zeleň odvážať z verejných priestranstiev dnes a v sobotu a v pondelok práce ukončí upravovaním korún stromov pomocou vysokozdvižných plošín.

Mestské lesy Banská Bystrica hlásia, že 80 percent z poškodených 15-tisíc kubických metrov dreva tvoria listnaté dreviny. „Predpoklad spracovania poškodenej drevnej hmoty je koniec roku 2014 s tým, že sme nútení zastaviť všetku úmyselnú ťažbu. K dnešnému dňu neevidujeme škody na nehnuteľnostiach,“ uviedol riaditeľ Mestských lesov Banská Bystrica Blažej Možucha.

ŽILINSKÝ KRAJ

Hasiči v Žilinskom kraji vyrážali v noci k popadaným stromom, poškodeným strechám či vytopeným domom 40-krát, aktuálne popadané stromy neblokujú žiadnu cestu. Hasiči v noci pomáhali pri povodniach v Likavke v okrese Ružomberok, v Kvačanoch, Pribyline a Žiari v okrese Liptovský Mikuláš, v Zuberci v okrese Tvrdošín, v Oravskej Polhore v okrese Námestovo, vo Vyšnom Kubíne v okrese Dolný Kubín a v Čadci na Palárikovej ulici. Spadnuté stromy odstraňovali najmä v Čadci a Martine, ale aj na Orave v Bobrove, Rabčiciach, Štefanove, Slanickej osade, Tvrdošíne a Námestove, na Liptove v Korytnici a Hubovej a na horských priechodoch Makov, Kľak a Melocík.

Tretí stupeň povodňovej aktivity v noci dosiahli toky Jalovčianka v Liptovskej Ondrašovej, Kvačianka v Liptovskej Sielnici, Polhoranka v Oravskej Polhore a Oravica v Trstenej. Na všetkých týchto tokoch hydrometeorológovia aktuálne hlásia

druhý povodňový stupeň

.

Podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu aktuálne stúpajú rieky Belá v Liptovskom Hrádku a Váh v Liptovskom Mikuláši a Strečne, rieka Orava v Tvrdošíne, Oravskom Podzámku a Dierovej, potok Zázrivka v Párnici, rieka Turiec v Ivančinej a Martine, Beliansky potok v Belej, potok Varínka v Stráži, rieka Kysuca v Turzovke a rieka Rajčanka v Šuji, Poluvsí a Žiline. Všetky ostatné sledované vodné toky v Žilinskom kraji majú hladinu stálu alebo klesajúcu.

PREŠOVSKÝ KRAJ

Hladiny vôd klesli, situácia sa oproti ránu výrazne zlepšila

Situácia na vodných tokoch v Prešovskom kraji sa v priebehu piatkového dňa výrazne zlepšila. Torysa, ktorá narobila za posledných 24 hodín najviac starostí obyvateľom regiónu, klesla o vyše pol metra. Hasiči dnes zasahovali hlavne pri čerpaní vody, najviac práce mali v okresoch Stará Ľubovňa, Prešov, Sabinov, Levoča, Kežmarok a Poprad. V okolí Tatier aj dnes padali stromy a okrem prekážok na cestách spôsobili aj škody na majetku. Operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru Milan Podolinský pre agentúru SITA uviedol, že hasiči boli permanentne v teréne, počet zásahov nevedel vyčísliť.

Napriek tomu, že na väčšine územia Prešovského kraja sa situácia v súvislosti s počasím upokojovala, v priebehu dňa vznikali aj nové kritické miesta. V obci Brusnica v okrese Stropkov sa vylial miestny potok, hasiči tu čerpali vodu. V Lemešanoch a Drienove v okrese Prešov mali zaplavenú cestu. S vodou v obci si však pomohli vlastnými silami. Starosta Drienova Jozef Petko pre agentúru SITA uviedol, že pred najhorším ich chráni hrádza, ktorú ešte dnes spevňovali navážaním ďalšieho kameňa. Okrem domácich hasičov im pomohli aj dobrovoľní hasiči z Kojatíc. Popoludní bola na hodinu uzatvorená pre vysokú vodu aj cesta 3. triedy medzi obcami Dlhé Klčovo – Sačurov v okrese Vranov, no aj tu sa situácia už stabilizovala.

Obrazom: Rozvodnený Ľubický potok zaplavil časť Kežmarku

.

Od štvrtka večera stále trvá III. stupeň povodňovej aktivity v Sabinove. Primátor Peter Molčan pre agentúru SITA uviedol, že Torysa sa stále drží na kritickej hranici 230 centimetrov. Záplavy pri tejto výške nehrozia, ale po novej búrke hladina vody prestala klesať. Preto zatiaľ najvyšší stupeň ohrozenia neodvolal. V obci Pečovská Nová Ves v okrese Sabinov vo štvrtok večer starosta Jaroslav Baňas evakuoval šesť rodín, ktoré prespali v komunitnom centre. Dnes sa okrem jednej rodiny všetci vrátili do svojich domovov. Starosta uviedol, že jedna rodina so šiestimi deťmi išla k príbuzným, lebo svah nad ich domom sa zosunul a hrozí, že by sa mohol zbúrať.

V meste Prešov ostáva od obeda II. stupeň povodňovej aktivity. Budovateľskú ulicu, ktorá bola od rána neprejazdná pre množstvo vody, už sfunkčnili. V súčasnosti ju čistia od bahna a nánosov špiny.

Dotknutí občania sa v prípade potreby materiálnej či technickej pomoci môžu obrátiť na mestský úrad, a to aj cez víkend na e-mailové adresy primator@presov.sk alebo kamil.sepesi@presov.sk. Cesta III. triedy medzi obcami Lemešany a Drienov v okrese Prešov je od 13:00 uzavretá pre vyliatu Torysu. Uzavretú cestu možno obísť cez obce Kendice a Petrovany. Agentúru SITA o tom informovalo Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove.

Odhadované škody sú státisícové

Prívalová voda zasiahla rovnaké lokality, aké zasiahla ničivá povodeň pred štyrmi rokmi, aj keď teraz v oveľa menšej miere. Odvtedy sa podľa primátora urobilo len veľmi málo, aby sa táto situácia nezopakovala. „Niekoľkokrát sme rokovali aj so Slovenským vodohospodárskym podnikom i vojenskými lesmi, ktoré mali pripravený projekt výstavby poldrov. Nakoniec sa tento projekt neuskutočnil, zrejme pre nedostatok financií,“ povedal primátor Kežmarku Igor Šajtlava. .

Igor Šajtlava verí, že aj po týchto povodniach sa už „hore spamätajú a začnú s tým niečo robiť,“ keďže mesto nemá možnosť zasahovať do vodných tokov a nemá na to ani peniaze.

Pri posledných povodniach pred štyrmi rokmi povodne spôsobili v meste škody za 1,2 milióna eur. „Štát nám preplatil asi tretinu, čiže 400-tisíc eur. Teraz budú škody podstatne nižšie. Môj odhad je okolo 200- až 300-tisíc eur,“ povedal primátor.

Najväčšie škody na majetku mesta očakáva primátor v materskej škole na sídlisku Sever. Najviac sú postihnutí obyvatelia, ktorí majú postavené domy v blízkosti rozvodneného Ľubického potoka.

.

Mimoriadny stav aj vo Vysokých Tatrách

Primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš vyhlásil v meste v piatok o 8:00

mimoriadnu situáciu

. Aj keď sa situácia v porovnaní so štvrtkom upokojila, problémy v meste začala robiť už aj voda. Mesto eviduje viacero zaplavených objektov v Tatranskej Lomnici a Tatranskej Kotline. „Časť vôd v Tatranskej Lomnici zachytilo jazierko, ktoré našťastie nebolo naplnené. Aj napriek tomu sa hlavne v Tatranskej Lomnici valia prúdy vôd,“ uviedol tajomník krízového štábu mesta Vysoké Tatry Miroslav Kolodzej. Vodičov prechádzajúcich Vysokými Tatrami vyzýva k opatrnosti, keďže na viacerých úsekoch sa po ceste valí voda, ktorá so sebou odplavuje aj blato.

Vietor vyčíňal vo Vysokých Tatrách ešte aj v noci. Najviac postihnutou lokalitou počas noci bolo centrum Tatranskej Lomnice, kde vietor vyvrátil niekoľko stromov, ktoré spôsobili škody na niekoľko súkromných objektoch. Štvrtkový silný vietor poškodil viacero objektov v celých Vysokých Tatrách, v osadách Tatranské Zruby, Vyšné Hágy, Smokovce, Tatranská Lesná, Tatranská Lomnica, Tatranská Kotlina. Na viacerých objektoch strhol časti striech, niekde ich len nadvihol, následne sa do objektov dostáva voda, čo spôsobuje ďalšie škody. Naďalej je neprejazdná cesta medzi Podbanským, Štrbským Plesom a Vyšnými Hágami, kde odstraňovanie popadaných stromov potrvá niekoľko dní.

Vo Vysokých Tatrách je stále uzavretá cesta medzi Podbanským, Štrbským Plesom a Vyšnými Hágmi, ako i cesta na Popradské Pleso. V tejto oblasti spadli stromy v objeme približne 10-tisíc metrov kubických dreva. „Postrhávané boli rôzne atikové plechy, strechy, stromy padali na autá vo Vysokých Tatrách, ale aj v Poprade,“ dodal Šproch.

Obrazom: V Tatrách padali stromy, viaceré cesty museli uzavrieť

.

Popradskí hasiči majú za sebou najrušnejší deň

Popradskí hasiči zažili vo štvrtok jeden z najrušnejších dní za posledné roky. „Ak nerátame kalamitu v 2004 vo Vysokých Tatrách, tak včerajší deň bol dosť hektický a môžem povedať, že za 30 rokov si niečo také nepamätám,“ povedal pre SITA riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Poprade Ondrej Šproch. Od štvrtka od 13:00 do piatkového rána zaznamenali popradskí hasiči 60 výjazdov. Celkový počet zásahov odhadol Šproch až na 80, keďže počas jedného výjazdu hasiči zasahovali aj na viacerých miestach. Najkritickejšia situácia v okrese Poprad bola vo štvrtok v oblasti Vysokých Tatier, od Podbanského až po Tatranskú Javorinu.

„Okrem Tatier to boli aj mesto Poprad, Spišská Teplica, Veľký Slavkov, Svit, Spišské Bystré a Hranovnica v smere na Vernár, kde na úseku asi jeden kilometer popadalo niekoľko stoviek stromov,“ povedal Šproch.

Obec Ždiar bola jedinou v okrese Poprad, kde vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity. „Momentálne to už ustupuje, hladina potoka klesá. Veľké škody na majetku obyvateľov nevznikli, aj keď tie sa budú vyčísľovať postupne,“ povedal Šproch. Od rána pomáhajú popradskí hasiči svojim kolegov v Kežmarku. Tu zasahujú dve posádky, ktoré pomáhajú čerpať vodu zo zaplavených pivníc rodinných domov. Napriek mimoriadne nepriaznivej situácii nedošlo v okrese počas vyčíňania počasia k stratám na ľudských životoch. Hasiči zaznamenali pri zásahoch niekoľko zranených osôb, boli to však len menšie zranenia. Pri zásahu sa zranil aj jeden zo zasahujúcich hasičov, ktorého po ošetrení v očnej ambulancii prepustili.

.

Obrazom: Situácia v Prešove bola kritická

S Torysou pomáhali aj väzni

Problémy s rozvodnenou Torysou pomohli riešiť aj väzni. Vo štvrtok o 20:50 požiadal primátor Sabinova Peter Molčan riaditeľa ústavu pre výkon trestu v Prešove Tibora Sotáka o pomoc pri zabezpečení ochrany pred vznikom mimoriadnej udalosti. Prvá skupina desiatich odsúdených o 22:00 začala napĺňať vrecia s pieskom, ktoré ukladali v najkritickejších miestach koryta rieky Torysa, určených krízovým štábom mesta Sabinov. Odsúdení to robili do neskorej noci do 1:45, potom ich vystriedala druhá skupina väzňov. Tí pracovali až do 3:05. Po vzájomnej komunikácii s krízovým štábom mesta Prešov bude naďalej v pohotovosti 40 odsúdených.

Ako informovala v piatok ráno hovorkyňa mesta Veronika Kmetóny Gazdová, najohrozenejšie lokality sú ulice Pod kamennou baňou, Budovateľská, Jilemnického a Pod Wiliec hôrkou. Zabrániť väčšej povodni sa snažia ukladaním vriec s pieskom či navážaním kameniva. Pomáhajú ľudia prijatí na aktivačné práce aj 40 väzňov. Budovateľská a Jilemnického ulica sú neprejazdné, dopravu regulujú policajti.

.

Voda
Foto: www.shmu.sk

.

.

KOŠICKÝ KRAJ

V Gelnickom okrese hrozila evakuácia

Najkritickejšia povodňová situácia v dôsledku výdatných dažďov je v obci Švedlár v okrese Gelnica. Voda z Hnilca zaplavila približne 12 domov, v ďalších narobila problémy najmä vo dvoroch a záhradách. Starosta Švedlára Oskár Münnich uviedol, že Hnilec sa v noci vylial z koryta a podľa údajov vodohospodárov hladina dosiahla 350 cm. „Výrazne nám pomohlo, že sme pred štyrmi rokmi mierne zmenili koryto a urobili ďalšie protipovodňové opatrenia, inak by voda zaplavila oveľa viac domov,“ povedal Münnich.

„Hnilec sa z koryta vylial v noci a nad ránom o tretej hodne hladina dosiahla 350 centimetrov, chvíľami možno až 360, čo je rekord. Ešte v noci sme pripravili komunitné centrum, ak by bolo treba evakuovať obyvateľov z dolného konca dediny, kde žijú rómski obyvatelia. Našťastie to nebolo treba,“ povedal starosta Münnich. Doložil, že obyvateľov ešte pred vyliatím upozornili, aby si z dvorov dali preč veci, ktoré by mohla odniesť voda a prípadne aj uložili vrecia s pieskom. „Myslím že najhoršie už máme za sebou, hladina totiž začala klesať. Začína však znova pršať,“ hovorí Münnich.

Vážna situácia je aj v okresnom meste Gelnica. Primátorka Anna Nemčíková v piatok ráno vyhlásila III. stupeň povodňovej aktivity. Na internetovej stránke mesta informovali, že v dôsledku extrémnych dažďov a výdatnosti prítokov sa zvýšila hladiny rieky Hnilec v úseku pri Tescu, dosiahla III. stupeň povodňovej aktivity, pričom voda sa vyliala a zaplavila štátnu cestu III. triedy v úseku od mosta, ktorý je spojnicou s Hlavnou ulicou v celkovej dĺžke cca 600 m. Úsek cesty je neprejazdný pre osobnú automobilovú dopravu, pre nákladnú a autobusovú dopravu je sťažený. Voda zaplavila aj priľahlé pozemky a pivnice domov.

Z pivníc museli hasiči ťahať vodu

Až 57 výjazdov zaznamenali košickí hasiči za posledných 24 hodín. Ako v piatok ráno informoval dôstojník operačného strediska košických hasičov, najviac výjazdov mali k spadnutým stromom, odtrhnutým strechám či zaplaveným priestorom. Rožňavskí hasiči mali do polnoci 26 výjazdov, väčšinou k popadaným stromom. O tretej nad ránom ich volali do Čučmy čerpať vodu zo zatopených priestorov.

Víchricou vyvrátené stromy až do polnoci likvidovali aj hasiči v okresoch Spišská Nová Ves a Gelnica. „Po polnoci boli hasiči z Gelnice ťahať vodu z pivníc v Jaklovciach a Harichovciach,“ informoval dôstojník operačného strediska spišskonovoveských hasičov Martin Pentak.

Rušnú službu mali aj hasiči z Michaloviec. „Najprv sme likvidovali popadané stromy v okolí Strážskeho. Neskôr hasiči zasahovali predovšetkým v Sobranciach, kde vietor pováľal stromy a poškodil plechovú strechy na dvoch obytných domoch a umeleckej škole,“ informoval v piatok ráno dôstojník operačného strediska michalovských hasičov Marián Kováč.

Čučma sa spamätáva z povodne

Z ničivej povodne sa spamätáva obec Čučma v Rožňavskom okrese. Starosta tu vyhlásil tretí stupeň povodňovej aktivity. Miestny potok sa v noci zmenil na dravú riavu. Voda zaplavila desiatky domov, podmyla komunikácie a brala všetko, čo jej stálo v ceste.

„Voda z Rožňavského potoka, cez ktorý sa v lete dá prejsť v sandáloch, prišla rýchlo a hladina dosahovala až dva metre. Zaplavila približne 50 domov, brala elektrické stĺpy, podmyla štátnu cestu i miestne komunikácie,“ hovorí starosta Čučmy Alexander Szöllös. Doložil, že museli odstrániť tri betónové mostíky, ktoré bránili vode odtekať. Voda na veľkom úseku poškodila štátnu cestu v obci a niektoré miestne komunikácie.

V priebehu dňa začali s odstraňovaním následkov. Do prác sa zapojilo okolo sedemdesiat obyvateľov obce, na pomoc prišli vojaci z Rožňavy. Hasiči pomáhali s ťahaním vody zo zatopených domov. „Ešte len zisťujeme, aké škody spôsobila povodeň. Potrvá to dlhšie, kým odstránime následky,“ povedal starosta. Záchranné práce riadi povodňová komisia. Situáciu budú stále monitorovať, pretože opäť prší. Tretí povodňový stupeň ponechajú v platnosti do soboty rána, keď sa opäť zíde povodňová komisia a zhodnotí situáciu.

.

V Košiciach neodporúčajú ľuďom vstupovať do lesa

Mestské lesy Košice v súvislosti s nepriaznivým počasím neodporúčajú občanom vstupovať do lesa pre pretrvávajúce nebezpečenstvo padania stromov a konárov, a tiež pre prace súvisiace s odstraňovaním vzniknutej kalamity. Informovala o tom Linda Šnajdárová z referát styku s verejnosťou a médiami košického magistrátu. „Vyzývame občanov mesta Košice a jeho okolia, aby v rámci ochrany ich zdravia a bezpečnosti v tomto čase nevstupovali do lesa. Zároveň ich prosíme o trpezlivosť a rešpektovanie pokynov našich zamestnancov pri odstraňovaní popadaných stromov,“ hovorí Šnajdárová.

Pracovníci mestských lesov momentálne zisťujú rozsah škôd. Postupne odpratávajú stromy a konáre, čistia chodníky a príjazdové komunikácie. Vzhľadom k veľkému množstvu spadnutých stromov je možné predpokladať, že ich odstraňovanie potrvá dlhšie.

Cesty cez horské priechody sú zjazdné

Na Spiši a Gemeri boli v piatok neprejazdné viaceré cesty nielen pre spadnuté stromy, ale problémy spôsobujú aj lokálne povodne. „Cestári monitoroval počas celej noci situáciu na cestách v okresoch Spišská Nová Ves, Gelnica a časti okresu Košice okolie. Najhoršia situácia bola v noci na ceste II/547 v obci Spišské Vlachy, kde potok Žehrica kulminoval okolo tretej hodiny, vylial sa z koryta a zalial cestu aj priľahlé miestne komunikácie,“ informovala hovorkyňa Košického samosprávneho kraja Zuzana Bobríková.

Doložila, že od štvrtej hodiny sa začala situácia mierne zlepšovať, zrážky ustali a zmiernil sa aj vietor, čo zlepšilo situáciu. Voda, ktorá sa na viacerých miestach vylievala z polí a priekop na cestu, ustúpila. Išlo o úseky ciest v lokalitách Žehra, Spišské Vlachy, Bystrany, Spišské Tomášovce, Hrabušice, Švedlár, Mníšek či Stará Voda.

Cesty cez horské priechody Jahodná, Folkmarský kopec, Uhorniansky kopec sú už prejazdné. Rovnako sú už zjazdné aj ostatné cesty v okrese Rožňava. Na niektorých úsekoch môže byť obmedzená prevádzka.

Tretí stupeň povodňovej aktivity pretrváva na rieke Hnilec, vo Švedlári a v okresnom meste Gelnica. Vo Švedlári povodňová vlna kulminovala ráno o štvrtej, keď hladina dosiahla 350 cm. Do 16. hodiny klesla na 334 cm. Druhý stupeň je na rieke Hornád, no aj jeho hladina postupne klesá, v obci Spišské Vlachy bola vo výške 314 cm, ale v Margecanoch hladina vystúpila na 617 cm. Tretí povodňový stupeň je na Hornáde pri Kysaku, pretože vodohospodári zvýšili odtok vody z vodného diela Ružín. Druhý stupeň dosahuje Hornád pri obci Ždaňa, podobne ako Torysa pri obci Košické Olšany.

MS v hokeji  sutaze
Foto: Webnoviny.sk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján MokošRobert Kaliňák
Firmy a inštitúcie SHMÚ Slovenský hydrometeorologický ústav