Slovenskí vysokoškoláci brigádujú v USA najviac z krajín V4

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Studenti
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 16. mája (WBN/PR) – Podľa štatistík strávi leto na brigáde v USA jeden zo sto slovenských vysokoškolákov, čo je najviac z krajín V4. Celkovo by v zahraničí chcel brigádovať každý druhý vysokoškolák, najväčšou bariérou je však nedostatok peňazí na pokrytie vstupných nákladov. Ten sa dá vyriešiť jednoducho s Flexipôžičkou pre študentov od VÚB banky.

V súčasnosti vrcholia registrácie letných pracovných pobytov v zahraničí pre študentov vysokých škôl. Obľúbeným je napríklad program Work & Travel USA, o ktorý majú slovenskí vysokoškoláci dlhodobo najväčší záujem z pomedzi krajín V4. V časoch najväčšieho boom-u chodilo do USA brigádovať až 6% našich vysokoškolákov, v súčasnosti je to už len niečo viac ako 1%. Stále je to ale podstatne viac ako v okolitých krajinách. „Za poklesom záujmu stojí predovšetkým vývoj kurzu dolára. Kým v roku 2000 dostali študenti za každý zarobený dolár aj viac ako 50 korún, v minulom roku to nebola v prepočte ani polovica. A aj keď mzdy v USA medzičasom mierne vrástli, pokles hodnoty dolára vykompenzovať nedokázali,“ hovorí Andrej Arady, makroekonóm VÚB banky. Ale aj tak si študenti dokážu prostredníctvom tohto typu pobytu v lete zarobiť dosť na to, aby im po odpočítaní vstupných nákladov zostalo dostatok prostriedkov napríklad na cestovanie alebo bezproblémové financovanie nadchádzajúceho ročníka školy.

Foto: Zdroj: Eurostat

Podľa prieskumu spoločnosti 2muse má o zahraničnú brigádu polovica vysokoškolákov, ktorí na nej vlani neboli. Ich hlavnou obavou je však nedostatok financií na pokrytie vstupných nákladov na pobyt. Tie napríklad pri pobytoch Work & Travel môžu dosiahnuť 1500-2000 eur. „V prípade, že študent nemá dostatok vlastných prostriedkov a ani rodičia mu nedokážu dočasne vypomôcť, môže byť pomerne jednoduchým a efektívnym riešením študentský úver z banky. Napríklad vysokoškolák, ktorý si dnes vo VÚB požičia 1 200 eur a úver splatí v septembri po návrate z brigády, zaplatí na úrokoch len zhruba 24 eur,“ hovorí Melinda Burdanová, vedúca oddelenia úverov VÚB banky.

Príklad:

Vstupné náklady na letnú brigádu v USA sú 1720 eur (600 eur programový poplatok, 600 eur spiatočná letenka, 120 eur víza, 400 eur vreckové). Študent má vlastných 520 eur, 1200 eur si potrebuje v máji požičať od banky. Peniaze chce v septembri po návrate z brigády vrátiť banke späť.

Typ úveru: Flexipôžička pre študentov

Úroková sadzba: 4,9-7,9% p.a. (v závislosti o toho, či má študent účet vo VÚB, či mu naň chodí vreckové/príjem, či sa jedná o aktívneho študenta, či si úver poistí)

Poplatok za poskytnutie: až do konca júna bez poplatku

Mesačná splátka: 19,27-104,33 eur v závislosti od úrokovej sadzby a doby splatnosti (1-6 rokov)

Každý študent s účtom vo VÚB, na ktorý mu chodí mesačne aspoň 100 eur, získa v prípade schválenie úveru sadzbu najviac 6,3%*. Ak si zvolí maximálnu 6-ročnú dobu splatnosti úveru, bude jeho mesačná splátka predstavovať 20 eur mesačne. Od mája do septembra uhradí 4 mesačné splátky (celkovo 80 eur). Po septembrovej splátke bude zostatok istiny jeho úveru 1 144 eur, ktoré môže zo zarobených peňazí vyplatiť jednorazovo bez poplatku. Celkové náklady na úver tak dosiahnu 1224 eur, čiže študent úver preplatí len o 24 eur.

*Ak sa jedná o študenta, ktorý má prospech do 1,5 alebo sa aktívne zapája do študentskej vedeckej činnosti, bol za zahraničnom študijnom pobyte či vykonáva dobrovoľnícke aktivity, získava automaticky sadzbu nižšiu o jedno percento. Ďalších až 0,4% môže ušetriť vďaka poisteniu úveru. Celkovo si takto môže znížiť sadzbu až na 4,9% p.a.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie VÚB Všeobecná úverová banka