Mladí bádatelia postúpili do finále vedeckej súťaže v USA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: Mladí vedci Slovenska

BRATISLAVA 16. mája (WBN/PR) – V týchto dňoch v Los Angeles prebieha najväčšia a najprestížnejšia medzinárodná súťaž vedeckých a technických projektov žiakov stredných škôl Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF). Na jej finále nechýbajú ani mladí bádatelia zo Slovenska.

Slovenskú republiku na finále Intel ISEF 2014 reprezentujú víťazi Celoštátnej súťažnej prehliadky bádateľských projektov žiakov stredných škôl – Scientia Pro Futuro, ktorá sa uskutočnila minulý rok v novembri počas Týždňa vedy a techniky na Slovensku. Michal Géci a Martin Liščinský, žiaci Gymnázia sv. T. Akvinského v Košiciach, súťažia s bádateľským projektom s názvom „Štúdia topenia v dvojrozmernom systéme malých magnetov“ a Pavel Madaj, žiak Gymnázia V. B. Nedožerského v Prievidza, súťaži s projektom s názvom „Umelá inteligencia“.

Intel ISEF je najprestížnejšia a najväčšia medzinárodná súťaž vo vede a technike pre žiakov stredných škôl. Súťaž vyhlasuje a organizuje Spoločnosť pre vedu a verejnosť. Na finále Intel ISEF súťaží viac ako 1 700 žiakov stredných škôl zo 70 krajín. Finalisti súťažia o ocenenia a štipendia v celkovej hodnote 5 miliónov USD. Každoročne do súťaže sa zapojí až milión stredoškolákov z celého sveta.

Pre mladých bádateľov účasť na tejto súťaži predstavuje priestor na preukázanie nadania a získania zaujímavého finančného ocenenia, či stáže na poprednom svetovom pracovisku výskumu a vývoja alebo štipendia na štúdium na niektorej z amerických univerzít. Počas súťaže mladí bádatelia majú vynikajúcu príležitosť diskutovať o svojich projektoch s prizvanými medzinárodne uznávanými vedcami a výskumníkmi či nasledujúcimi nositeľmi Nobelovej ceny: J. Michael Bishop, Martin Chalfie, H. Robert Horvitz, Sir Harold Kroto, John Mather.

Súťaž Scientia Pro Futuro vyhlasuje a organizuje občianske združenie Mladí vedci Slovenska v spolupráci s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR, Centrom vedecko-technických informácií SR a Národným centrom pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti pri CVTI SR. Hlavným partnerom súťaže Scientia Pro Futuro sú Slovenské elektrárne, a.s.

Viac informácií nájdete na www.tyzdenvedy.sk.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Mladí vedci Slovenska, o. z.