Salmanovovci na súde mlčali o údajnom podplácaní daňováčky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peniaze, korupcia
Foto: Shutterstock

PEZINOK 16. mája (WEBNOVINY) – Takmer nič v úvode súdneho procesu nepovedali otec a syn Sergej a Alexander Salmanovovci, ktorých prokurátor obžaloval z uplácania bývalej šéfky daňového úradu v Šamoríne Márie Z. za údajnú pomoc pri vybavovaní nadmerných odpočtov DPH pre ich firmy. Otec Salmanov úplne odmietol vypovedať, syn sa vyjadril len k svojmu väzobnému stíhaniu.

„Mám za to, že moja väzba bola protizákonná, podložená len jediným dôkazom – nahrávkou,“ vyhlásil na súde Alexander Salmanov a ďalej odmietol vypovedať. Súd je odročený do 22. mája.

Hovorilo sa o známej nahrávke rozhovorov

Na súde sa v piatok veľa hovorilo práve o známej medializovanej videonahrávke rozhovorov z kancelárie Sergeja Salmanova, kde sa údajne dohovárali na úplatkoch, a vystupuje v nich aj daniarka. Súd ešte nerozhodol, či tento záznam, ktorý poskytol bývalý zamestnanec firmy Sergeja Salmanova Ľubomír S., na ktorého prepísal aj obchodný podiel, bude v procese slúžiť ako dôkaz.

V prvom rade sa sústredí na preskúmanie jeho pravosti, okolnosti jeho vzniku a tiež na to, či obžalovaní mali o nahrávaní vedomosť. Kancelária Sergeja Salmanova podľa súdu ne je verejné miesto. Obhajca Sergeja Salmanova žiada úplne vylúčiť túto nahrávku z možných dôkazov. Záznam bol podľa neho zmanipulovaný, účelovo upravený. Svedkovia, daniarka a bývalý konateľ, sú podľa neho nedôveryhodní, daniarku by mali vypočuť ako spoluobvinenú Mária Z. sa po zadržaní priznala, jej prípad riešia v samostatnom konaní. Obhajobe prekáža aj to, že súd neprijal do konania žiadny dôkaz a svedkov, ktorých navrhovali.

Obžalobu pôvodne v januári Špecializovaný trestný súd odmietol so zdôvodnením, že zistil závažné procesné chyby a porušenie práv obhajoby. Prokurátor proti tomu podal sťažnosť a uspel na najvyššom súde. Ten nariadil špecializovanému súdu, aby sa obžalobou znovu zaoberal.

Video: Podnikateľov Salmanovovcov zachytilo pri čine video

https://www.youtube.com/watch?v=ypQSYlHqQdc

Daniarka mala dostať státisícový úplatok

Sergeja a Alexandra Salmanovovcov v tomto konkrétnom prípade obvinili z ponúknutia úplatku 290-tisíc eur pre daniarku, ktorá mala podnikateľom pomôcť s nadmernými odpočtami DPH. Podľa údajnej dohody mala dostať 10 percent z vyplatených nadmerných odpočtov. Časť peňazí si podľa prokurátora daniarka aj prevzala – najprv 40- a potom ešte 10-tisíc eur. V kauze vypočuli asi 40 svedkov.

Na súde v piatok prečítali výpoveď Sergeja Salmanova z prípravného konania, v ktorej opísal svoj zvláštny vzťah s Ľubomírom S. Sergej Salmanov ho zamestnával, neskôr na neho prepísal aj obchodný podiel vzhľadom na požiadavku banky pri poskytovaní úveru. S Ľubomírom S. mal rôzne rozpory – Sergej S. na základe vnútorného auditu tvrdí, že jeho partner firmy riadil tak, akoby robili fiktívne obchody. Podávali na seba vzájomne trestné oznámenia.

Sergej Salmanov figuroval ako poškodený aj v prípade vydierania svojím bývalým obchodným partnerom Ľubomírom S., ktorého v septembri 2013 trestným rozkazom odsúdil Okresný súd Bratislava I na dvojročné väzenie s podmienečným odkladom na štyri roky. Ten ale podal voči trestnému rozkazu odpor a preto kauza pokračuje hlavným pojednávaním.

Syn mal strieľať pred hotelom Kempinski

Podľa obžaloby sa Ľubomír S. vyhrážal Sergejovi Salmanovovi v štvorstranovom liste. V liste Sergejovi Salmanovovi okrem iného píše, že v jeho kanceláriách mal umiestnené kamery a odpočúvacie zariadenie. „Do posledných dní som mal v tvojej kancelárii, a samozrejme aj vo všetkých ostatných kanceláriách, kamery s mikrofónmi a mimo toho v tvojej ešte jednu plošticu, ktorá nereaguje na to rušenie, aj to rušenie je už dva roky nefunkčné, pretože som tam posunul frekvencie a ruší to niečo úplne iné a nie hlas, takže aj zvonka je všetko počuť, keď treba, ale netreba, lebo všetko mám nahraté. Viem všetko, čo si o mne kedy povedal, s kým a komu, viem všetko, čo riešiš, čo sa chystáš urobiť, všetky stratégie, podvody.“

Z listu čítal prokurátor počas pojednávania so Sergejovým synom Alexandrom. Toho 6. septembra 2013 uznal Okresný súd Bratislava I vinným z prečinu výtržníctva. Podľa súdu strieľal Alexander Salmanov v marci 2011 pred bratislavským hotelom Kempinski na limuzínu podnikateľa Ľubomíra S. Napísanie listu predchádzalo tejto streľbe. Alexandrovi S. súd udelil peňažný trest 3500 eur. Rozsudok nie je právoplatný, pretože obhajca obžalovaného sa hneď odvolal.

Sergej S. figuruje aj v prípade podozrenia možného kúpenia funkcie riaditeľky Daňového úradu (DÚ) v Šamoríne cez podporu politickej strany. V tomto prípade prokurátor nariadil, aby polícia začala trestné stíhanie vo veci. Daňováčka podľa medializovaných informácii okrem iného vypovedala, že Sergej S. jej dal peniaze, ktoré ona potom ako sponzoring dala regionálnemu politikovi strany Smer-SD. VIAC SA DOČÍTATE V TOMTO ČLÁNKU.

MS v hokeji  sutaze
Foto: Webnoviny.sk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe SalmanovovciSergej S.