Obrazom: Pozrite si, ako voda a vietor zmenili Slovensko

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Rozvodnený Ľubický potok zaplavil časť Kežmarku
Obyvatelia Kežmarku majú za sebou rušnú noc. V piatok nadránom kulminoval Ľubický potok, ktorý v meste zaplavil desiatky domov a objektov. Voda už mierne klesla, no stále neprestáva pršať. Kežmarok, 16. máj 2014. Foto: SITA/Radoslav Maťaš

BRATISLAVA 19. mája (WEBNOVINY) – Počasie v uplynulých dňoch Slovensko vôbec nešetrilo. K mohutným dažďom sa pridal aj silný vietor, ktorý na mnohých miestach napáchal značné materiálne škody.

Najnovšie Slovákov sužujú aj vylievajúce sa rieky, s ktorými hasiči museli bojovať najmä na východe a severe krajiny. V Prešove už dokonca vyhlásili aj tretí stupeň povodňovej aktivity a hoci hladiny riek klesajú, pršať neprestáva.

Obrazom: Situácia v Prešove je kritická, Torysa komplikuje mestu život
Situácia v Prešove je kritická, Torysa komplikuje mestu život
Foto: SITA/Viktor Zamborský

Mimoriadna situácia platí na viacerých miestach. Primátor vyhlásil

vo Vysokých Tatrách mimoriadnu situáciu

vyhlásil. Aj keď sa situácia v porovnaní so štvrtkom upokojila, problémy v meste začala robiť už aj voda. Mesto eviduje viacero zaplavených objektov v Tatranskej Lomnici a Tatranskej Kotline.

Vietor vyčíňal vo Vysokých Tatrách ešte aj v noci. Najviac postihnutou lokalitou počas noci bolo centrum Tatranskej Lomnice, kde vietor vyvrátil niekoľko stromov, ktoré spôsobili škody na niekoľko súkromných objektoch. Štvrtkový silný vietor poškodil viacero objektov v celých Vysokých Tatrách, na viacerých objektoch strhol časti striech, niekde ich len nadvihol, následne sa do objektov dostávala voda, čo spôsobilo ďalšie škody.

Obrazom: V Tatrách padali stromy, viaceré cesty museli uzavrieť
V Tatrách padajú stromy, viaceré cesty museli uzavrieť
Foto: SITA/Radoslav Maťaš

Obyvatelia Kežmarku majú za sebou takisto rušnú noc. Nadránom tam kulminoval Ľubický potok, ktorý v meste zaplavil desiatky domov a objektov. Voda už mierne klesla, no v meste stále výdatne prší. „Spravili sme všetky možné opatrenia. Nasadili sme techniku, plnili a ukladali sme vrecia s pieskom. Bohužiaľ, príroda bola silnejšia. Momentálne monitorujeme vzniknuté škody,“ uviedol pre médiá primátor Kežmarku Igor Šajtlava.

Obrazom: Rozvodnený Ľubický potok zaplavil časť Kežmarku
Situácia v Prešove je kritická, Torysa komplikuje mestu život
Foto: SITA/Viktor Zamborský

Materiálne škody hlásia aj z Nitry. Silný vietor v spojení s lejakmi spôsobil, že vo večerných hodinách padol stĺp elektrického vedenia priamo na zaparkované auto. Okrem toho sa museli hasiči popasovať aj s polámanými stromami či odtrhnutými bilbordmi.

Obrazom: V Nitre padol na auto stĺp, vietor napáchal škodu
V Nitre padali stĺpy, vietor napáchal veľa škody
Foto: SITA/Martin Havran

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať