V Košiciach vyhlásili tretí stupeň, problémy robí aj Torysa

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Rozvodnený Ľubický potok zaplavil časť Kežmarku
Obyvatelia Kežmarku majú za sebou rušnú noc. V piatok nadránom kulminoval Ľubický potok, ktorý v meste zaplavil desiatky domov a objektov. Voda už mierne klesla, no stále neprestáva pršať. Kežmarok, 16. máj 2014. Foto: SITA/Radoslav Maťaš

KOŠICE 17. mája (WEBNOVINY) – Situácia v Košickom kraji sa po povodniach zlepšuje iba pomaly. Najkritickejší stav je na rieke Torysa pri Košických Olšanoch, kde je tretí stupeň povodňovej aktivity a hladina dosahuje 588 centimetrov.

Torysa vystúpila z koryta a zaplavila okolité lúky a polia. Vyplýva to z informácií na stránke Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

V Sadoch nad Torysou vysoká hladina Torysy spôsobila stúpanie spodnej vody, a zrejme aj menšie priesaky za hrádzou, a zaplavila v lokalite Zdoba časť dvoch ulíc, niekoľko garáží i záhrad. Na mieste zasahovali hasiči, ktorí sa snažili vodu odčerpať čerpadlami. Časť záhrad a dvorov zaplavila voda aj v Košickej Polianke.

V Košiciach vyhlásili tretí stupeň

Tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásilo v sobotu popoludní aj mesto Košice, platiť bude až do odvolania. Ako informovala Linda Šnajdárová z košického magistrátu, stále pretrvávajú nepriaznivé meteorologické a hydrometeorologickej podmienky, pričom sa zvýšili hladiny menších vodných tokov ale aj rieky Hornád.

Lokálne povodne ohrozujú najmä mestské časti Ťahanovce, Krásna, Poľov a Šaca. „Na základe vyhlásenia tretieho stupňa povodňovej aktivity boli nasadené dostupné sily a prostriedky na záchranné prác a na odstraňovanie povodňových škôd. Situáciu monitorujeme a budeme priebežne informovať o každej zmene,“ uviedla Šnajdárová.

Na Hnilci sa situácia upokojila, situáciu môže skomplikovať dážď

Povodňová situácia na rieke Hnilec sa zlepšila. V Stratenej a Švedlári je podľa SHMÚ druhý stupeň a v Jaklovciach prvý stupeň povodňovej aktivity. Ako v sobotu dopoludnia informoval starosta Švedlára Oska Münnich, hladina trochu klesla, ale teraz už zase prší.

„Pokračujeme v záchranných prácach, ale ide to pomaly, lebo pôda je rozmočená a stroje majú problémy. U nás sále platí tretí stupeň povodňovej aktivity. Ponecháme ho v platnosti až do pondelka a na základe vývoja počasia a situácie rozhodneme o ďalšom postupe,“ povedal Münnich.

Tretí stupeň povodňovej aktivity trvá aj v Gelnici. Situáciu tu v lokalite Turzov komplikujú aj vytekajúce banské vody.

Na rieke Hornád pri Kysaku stále platí tretí stupeň povodňovej aktivity a výška hladiny sa od sobotňajšieho rána drží na úrovni 390 cm. Zvýšenú hladinu spôsobuje vypúšťanie vody z Ružínskej priehrady. Na dolnom toku Hornádu v Ždani je vyhlásený druhý stupeň povodňovej aktivity, hladina dosahuje 529 cm.

Hydrologická výstraha
Foto: Shmu.sk

Situácia v Prešovskom kraji sa stabilizuje

Situácia po záplavách a veternej smršti sa v Prešovskom kraji stabilizuje. Hasiči v sobotu zasahovali pri čerpaní vody v okresoch Kežmarok a Prešov a v meste Bardejov pri odstraňovaní prekážok z vodného toku. Išlo hlavne o veľké kusy stromov. V obci Železník v okrese Svidník spadol strom na elektrické vedenie.

Obrazom: Rozvodnený Ľubický potok zaplavil časť Kežmarku

Operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove Róbert Durkáč uviedol, že hasiči aj členovia krízového štábu sú v teréne, kde monitorujú situáciu a na mieste rozhodujú o zásahoch hasičov. Tí budú v prvom rade pomáhať s pílením popadaných stromov na lanovkovej trati v Tatrách.

MS v hokeji  sutaze
Foto: Webnoviny.sk

V meste Sabinov stále platí tretí stupeň povodňovej aktivity, pri zvýšení vodnej hladiny tu majú problém so zatápaním záhradkárskej osady. V súčasnosti je hladina Torysy pod kritickým bodom, dopoludnia však intenzívne pršalo.

V Prešove klesla Torysa na 244 centimetrov, pričom zvýšený stupeň je pri troch metroch. Vzhľadom na odstraňovanie škôd v meste trvá druhý stupeň povodňovej aktivity. Hovorkyňa mesta Veronika Kmetóny Gazdová informovala, že v meste čistia kanalizáciu, z komunikácii odstraňujú nánosy bahna a robia menšie stavebné práce. Prognóza je nateraz priaznivá.

Obrazom: Situácia v Prešove je kritická, Torysa komplikuje mestu život

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať