Obrazom: Slovenskí vojaci cvičili Afgancov, vyskúšali si boj

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Žilinský 5. pluk sa pripravoval na boje v Afganistane
Vojaci žilinského 5. pluku špeciálneho určenia majú za sebou ďalšiu z etáp prípravy na júnové nasadenie do operácie ISAF v Afganistane, ktorú absolvovali spoločne s desiatkou príslušníkov špeciálnych síl USA. Počas troch rotácii v Afganistane už žilinskí \\ Foto: SITA/Ozbrojené sily SR

BRATISLAVA 17. mája (WEBNOVINY) – Vojaci 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline majú za sebou ďalšiu z etáp prípravy na júnové nasadenie do operácie ISAF v Afganistane, ktorú absolvovali spoločne s desiatkou príslušníkov špeciálnych síl USA.

Počas troch rotácii v Afganistane už žilinskí „paragáni“ vycvičili takmer dvesto príslušníkov afganských zásahových tímov. „Teraz sú schopní plniť úlohy afganských bezpečnostných špeciálnych policajných síl,“ poznamenal hovorca 5. pluku špeciálneho určenia Mário Pažický.

Detaily svojho pôsobenia špeciálne jednotky z taktických dôvodov nezverejňujú, aj slovenský 5. pluk o svojej činnosti hovorí len všeobecne.

Obrazom: Slovenskí vojaci cvičili Afgancov, sú pripravení na boj

Slovenskí vojaci cvičili miestnych

„Žilinská jednotka je jediným predstaviteľom Síl pre špeciálne operácie (SOF) v Ozbrojených silách SR. Našou úlohou je špeciálny prieskum a pozorovanie, úderné akcie, vojenská asistencia, vybrané úlohy asistenčných operácií, poskytovanie špecialistov a protiteroristická činnosť,“ opísal úlohy 5. pluku špeciálneho určenia Pažický. Od septembra 2011 spomínané tri rotácie týchto vojakov pôsobili vo formáte Skupiny špeciálneho určenia (SOTU), od januára 2014 patria do Poradenskej skupine pre špeciálne operácie (SOAG).

Jednotka SOTU pôsobením v misii výrazne prispela k tzv. tranzícii, čo je proces postupného odovzdávania zodpovednosti za bezpečnosť krajiny domácim silám, ktoré vycvičili aj slovenskí vojaci. Slovenskí „špeciáli“ zo SOF mali v Afganistane viac ako stovku operácií, zadržali pol stovky hľadaných osôb s rôznymi stupňami dôležitosti.

Žilinský 5. pluk sa pripravoval na boje v Afganistane
Foto: SITA/Ozbrojené sily SR

Okrem toho odobrali biometrické údaje takmer štyroch stoviek podozrivých osôb, ktoré potom zaviedli do databázy. „Zrealizovali viac ako stopäťdesiat stretnutí s kľúčovými afganskými vodcami, zaistili do sto kilogramov drog a prekurzorov, vrátane marihuany a ópia, zaistili tony podomácky vyrobených výbušnín, množstvo ručných zbraní, granátov a súčiastok potrebných pre výrobu improvizovaného výbušného zariadenia a poskytli afganským inštitúciám dôkazy, na základe ktorých bola vydaná desiatka afganských zatykačov,“ dodal Pažický.

Afganská armáda potrebuje spoluprácu

Veliaci poddôstojník Veliteľstva špeciálnych síl afganskej národnej armády Faiz Mohammad Wafa potvrdil výnimočné vzťahy medzi afganskými, americkými a slovenskými špeciálnymi jednotkami. „Pracujeme ako jeden tím, vzájomne rešpektujúci zvyky a tradície každého z partnerov. Afganská národná armáda je nanovo založená armáda, ktorá potrebuje spolupracovať s jednotkami NATO. Partneri z medzinárodného prostredia asistovali Afganskej národnej armáde pri rozvojových programoch, obzvlášť pre poddôstojníkov. Veríme, že sme sa od partnerov naučili 99 percent postupov výcviku a teraz si cvičíme a školíme inštruktorov na profesionálnej úrovni vo výcvikovom centre pre našich študentov a vojakov,“ uviedol Wafa.

Podľa jeho slov teraz už väčšinu operácií po celom Afganistane vedie domáca národná armáda. ISAF má za úlohu mentorovať, teda dohliadať na dodržiavanie pravidiel boja a logistickú podporu. Afganská armáda tiež využíva profesionálne skúsenosti, ktoré pri každodenných operáciách získala od medzinárodnej komunity.

Žilinský 5. pluk sa pripravoval na boje v Afganistane
Foto: SITA/Ozbrojené sily SR

Všetci sú jeden tím bez ohľadu na národnosť

Veliteľ tímu SOAG (Poradenskej skupiny pre špeciálne operácie) Brian S. Petit zdôrazňuje, že je čas posilniť afganských lídrov, ktorí používajú afganský systém logistiky, personalistiky, operácií a výcviku.

„Najlepší poradcovia používajú ich expertízy ako základný kameň na to, aby mohli úplne pochopiť a radiť Veliteľstvu špeciálnych síl afganskej národnej armády (ANASOC) ako využiť a efektívne pracovať v prospech udržateľných afganských procesov. Príslušníci 5. pluku špeciálneho určenia sú na túto úlohu perfektne pripravení. Sú to vyspelí, vysokokvalifikovaní dôstojníci a poddôstojníci s takmer všetkými bojovými skúsenosťami, ktorí prispievajú ku každému aspektu budovania ANASOC. Tu sme všetci jeden tím – organizovaní podľa funkcií, nie podľa národnosti – vybudovaný na základe unikátnych hľadísk a prístupov pre pomoc Afgancom,“ skonštatoval Petit.

Posilnenie tímu Poradenskej skupiny pre špeciálne operácia o tridsiatku vojakov z 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline považuje za prínos aj veliaci poddôstojník poradenskej skupiny pre špeciálne operácie Róbert E. Weele. „Náš slovenský partner významne prispieva k napĺňaniu vízie, cieľom ktorej je transformácia plnej zodpovednosti v krajine na Afganské národné bezpečnostné sily, zatiaľ čo NATO výrazne zredukuje svoju prítomnosť,“ povedal Weele. Príslušníci slovenského špeciálneho pluku zastrešujú množstvo činností, od školení nových členov skupiny, po poradenstvo kľúčovým osobám štábu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie ISAF Medzinárodné bezpečnostné a pomocné silyOzbrojené sily Slovenskej republiky