V Tatrách spadli stromy, ktoré prežili kalamitu v roku 2004

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Strom vietor traktor les
ilustračné foto Foto: SITA/Dušan Hein

PODBANSKÉ 18. mája (WEBNOVINY) – Vetrová kalamita z 15. mája, ktorá zasiahla Tatranský národný park, spôsobila v lesoch menšie škody ako kalamita z roku 2004.

„Čo sa týka škôd na turistických chodníkoch a cestách, sú porovnateľné s rokom 2004. Vyzerá to tak, že epicentrum kalamity bolo vo Vyšných Hágoch, a to, čo ostalo z lesa po kalamite v roku 2004, bolo zničené a poškodené teraz,“ povedal počas dnešnej návštevy Vysokých Tatier minister životného prostredia Peter Žiga.

Spadlo stotisíc stromov

Štvrtkový vietor vyvrátil približne 100 000 stromov, čo predstavuje asi 80 000 metrov kubických dreva. Námestník riaditeľa Štátnych lesov Tatranského národného parku Marián Šturcel však zdôraznil, že ide len o prvý odhad spôsobených škôd v území, mimo bezzásahového územia národného parku.

Keďže škody v tatranských lesoch boli spôsobené hlavne polomom, a nie vývratmi, sila a rýchlosť vetra bola podľa ministra porovnateľná s rokom 2004. Prvý odhad rozsahu škôd je podľa ministra len predbežný, keďže doteraz sa lesníkom ani ochranárom nepodarilo dostať do všetkých postihnutých lokalít.

Prioritou je momentálne prerezanie a uvoľnenie neprejazdných ciest, hlavne medzi Vyšnými Hágami, Štrbským Plesom a Podbanským. Cesta by mohla byť sprejazdnená pre verejnosť najneskôr v utorok ráno. Minister Žiga zároveň vyzval verejnosť, aby rešpektovala pokyny pracovníkov spracujúcich kalamitu a zbytočne nechodili do lesa, pretože turistické chodníky sú neprístupné alebo poškodené.

Obrazom: V Tatrách padali stromy, viaceré cesty museli uzavrieť

Kalamita sa netýka len Vysokých Tatier

Postup odstraňovania škôd a následkov vetrovej kalamity bude ministerstvo životného prostredia koordinovať s ministerstvom pôdohospodárstva. „Kalamita sa netýka len Vysokých Tatier, ale aj iných oblastí Slovenska, určite budeme koordinovať vzdušný monitoring. Spoločne budeme musieť pripraviť aj správu pre vládu, aby sme vedeli koordinovať spoločné opatrenia, a aby vláda k nim vedela jednoznačne zaujať stanovisko,“ dodal Žiga.

Podľa ministra je ešte predčasné hovoriť o spôsobe spracovania kalamity. „Keďže ide o mimoriadnu situáciu, som pripravený z environmentálneho fondu v rámci mimoriadnych situácií vyčleniť prostriedky, ktoré budú potrebné pri obnovovaní biotopov alebo pri obnove turistických chodníkov. Použijeme všetky dostupné prostriedky,“ povedal Žiga. O konkrétnej sume sa podľa ministra ešte nedá hovoriť, keďže najskôr je potrebné vyčísliť škody.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Peter Žiga