Ľuboš Fellner: Slováci nadávajú na všetko (Rozhovor)

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Luboš Fellner
Organizátor zbierky bol prekvapený zo solidarity Slovákov. "Som úplne šokovaný, akú to malo odozvu, vlastne cez víkend sme to vyzbierali," tvrdí Fellner. Foto: SITA - Ľudovít Vaniher

Ste ženatý, mate tri deti a Vaša rodina žije na Slovensku. Prečo? Veď ste precestovali celý svet. Žije sa tu tak dobre?

Najlepšie. Ja hovorím, že sa nám tu žije lepšie ako v USA. My Slováci nejako nadávame na všetko. Asi je to nejaký postkomunistický syndróm. Máme pitnú vodu z kohútika. Môžeme večer vyjsť na ulicu. To nemôžete v niektorých štvrtiach Paríža. V Afrike, Duale – najväčšom meste Kamerunu neexistuje vyjsť večer von. To by Vás ihneď okradli či dokonca zabili. Príroda sa nám zadarmo štyrikrát ročne „prezlieka” Práve som sa vrátil z trópov Pacifiku, kde je celý rok 35 stupňov, dusno, potíte sa stále, každý rok mate tajfún a zemetrasenie. My sa naozaj máme dobre. Ale musíme si uvedomiť, že musíme na tom všetkom pracovať viac.

Koľko krajín ste pochodili?

Nerátam si to. Nie som škrtač.

V ktorých ste neboli?

Bol som na všetkých kontinentoch vrátane Anktarktídy. Prešiel som rovník asi 100 krát. Napríklad v Indii som bol tesne pred voľbami 42.-krát. Neškrtám si to, ale je to naozaj veľa.

Prečo ste sa rozhodli vstúpiť do politiky?

Som známy tým, že som nikdy nezobral úplatok. A viem, že pokiaľ budem v politike, moja firma nedostane štátnu zákazku. Ani doteraz ju nedostala. Point je v tom, že som sa vždy snažil žiť zmysluplný život a firma, ktorú mám je unikátna v tom, že robí zmysluplné inteligentné zájazdy. A ja verím v perspektívu Slovenska. Mladým na školách hovorím – žiadny exodus. Vy sa musíte presadiť tu. Tu je miesto pre vás. Klientelizmus prebujnel na Slovensku ako rakovina, je všade a ničí vieru mladých v to, že môžu sami niečo dosiahnúť, ten tzv. „americký sen”. Ja chcem byť jedným z tých, čo sem prinesú vieru v tzv. „slovenský sen”. Som si istý, že sa to dá! Som toho dôkazom. Aj v politike bude moje heslo nekradnúť a tvrdšie pracovať.

Prečo ste prijali miesto zrovna na kandidátke KDH?

Dôveroval som dohode medzi Jánom Figeľom a Alojzom Hlinom. Prijal som ju. S KDH nemám žiaden problém. Bol som vždy pravicový volič, vždy som bol konzervatívec. Keďže som väčšiu časť roka mimo republiku, tak nevnímam slovenskú politickú scénu len z pohaľadu pol roka, alebo roka. Keď som sa objavil na kandidátke, vela ľudí mi povedalo, že to vnímajú negatívne. Hovorili: „Ľubo, Teba budem voliť, ale si na tej kandidátke KDH!” A moja odpoveď bola: „A za koho by som mal kandidovať?” Potom bolo chvíľu zamyslenie, tri sekundy a potom odpoveď: „Máš pravdu, veď vlastne neexistuje iná strana, ktorú by sme mali voliť”. V mojom ponímaní, z pohľadu niekoho, kto má 22 ročnú firmu – a KDH má 24 rokov, ja si vážim niekoho, kto vydržal tak dlho. Viem, ako je to ťažké v mediálnom prostredí. Chyba Slovenska je, že si neváži vlastné osobnosti. Keby bol Václav Havel na Slovensku, my by sme ho dokázali zničiť. Pre mňa KDH nie je problém. Prechádzal som si program KDH, knihy Jána Figeľa a s 99 % súhlasím.

V čom si myslíte, že môže byť Váš prínos pre EÚ?

Viem sa vyjadriť k témam, ku ktorým pristupuje EÚ vlažne. Napríklad ekonomická nadvláda v Afrike Čínou. EÚ má stale starý koloniálny prístup. To treba zmeniť. A je toho ďaleko viac. Z každej krajiny nejaká skúsenosť a názor. V Paríži bude zajtra míting o 200 unesených dievčatách v oblasti Borno v Nigérii. Je to veľká svetová politická téma. Bol som tu 2x, ba dokonca aj v susedných krajinách, ktoré sú taktiež do Paríža prizvané. Európa sa zaujíma o svet a bude sa zaujímať ešte viac.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Václav Havel