Pri Hrašovíku vybuchol plyn, poškodil dva domy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
V Bratislave unikal plyn, museli evakuovať bytovku
Miesto úniku plynu na Račianskej ulici v Bratislave, na ktorom pri výkopových prácach, bager porušil plynovú prípojku. Bratislava, 7. august 2012. Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

KOŠICE 18. mája (WEBNOVINY) – Poškodené autá a strechy na dvoch rodinných domoch, také sú následky sobotňajšieho výbuchu na vysokotlakovom rozvode plynu v obci Hrašovík pri Košiciach. Polícia už začala trestné stíhanie pre zločin poškodzovania cudzej veci a prečin všeobecného ohrozenia.

Ako agentúru SITA informovala košická policajná hovorkyňa Jána Mésarová, v sobotu okolo 17:00 z nezistených príčin explodovala vysokotlaková plynová rúra 1,5 metra pod zemou. „V blízkosti miesta havárie boli dva rodinné domy, pričom v jednom sa nachádzalo deväť osôb, z toho dve deti. Našťastie nebol nikto zranený,“ informoval v nedeľu dôstojník operačného strediska košických hasičov Roman Keruľ.

Podľa predbežného odhadu majiteľovi domu Petrovi Kubišovi z Hrašovíka vznikla na dome a aute škoda približne 20-tisíc eur. Tlaková vlna poškodila strechu a solárne zariadenie na dome a rozbila sklá na Škode Octavii. Majiteľom novostavby druhého poškodeného domu je Ondrej Bartoš z Družstevnej pri Hornáde, ktorý v čase výbuchu v dome nebol. Predbežnú škodu na jeho dome zatiaľ nestanovili.

Po sobotňajšom výbuchu vysokotlakového rozvodu plynu v obci Hrašovík pri Košiciach začnú v nedeľu podvečer plynári s postupným obnovovaním dodávok plynu pre domácnosti. Ako agentúru SITA informovala Ivana Zelizňáková zo spoločnosti SPP – distribúcia, následky výbuchu sú už odstránené. Plynári budú obnovovať dodávky plynu pre 2700 odberateľov z trinástich obcí okresu Košice – okolie v nedeľu aj v pondelok, pretože musia navštíviť každé odberné miesto. Príčina explózie zatiaľ nie je známa a na jej objasnení pracujú experti. Zatiaľ nie je vyčíslená ani spôsobená škoda.

„Táto udalosť nás nesmierne mrzí. Presná príčina mimoriadnej udalosti na plynovode zatiaľ nie je známa, určí ju až znalecká expertíza. V zmysle výsledkov expertízy naša spoločnosť odškodnení tých ľudí, ktorým v dôsledku havárie vznikla škoda na majetku,“ povedala Zelizňáková. Na odstránení následkov havárie pracovalo niekoľko desiatok zamestnancov Slovenského plynárenské priemyslu (SPP).

MS v hokeji  sutaze
Foto: Webnoviny.sk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať