V Ostrej Lúke odhalili pamätnú tabuľu Štúrovej láske

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Adela ostrolucka
Pamätnú tabuľu Adela Ostrolúcka odhalili počas Kultúrnej jari Adely Ostrolúckej pri príležitosti 190. výročia jej narodenia v Ostrej Lúke (okres Zvolen). Foto: SITA

BRATISLAVA 18. mája (WEBNOVINY) – V Ostrej Luke (okres Zvolen) má od tohto víkendu pamätnú tabuľu Adela Ostrolúcka, ktorá bola múzou a láskou Ľudovíta Štúra. Na tabuli s jej reliéfom je text: „Vznešená a mimoriadne vzdelaná žena Adela Ostrolúcka, ktorú spájala hlboká vzájomná náklonnosť a úcta s hlavným predstaviteľom slovenského národného hnutia Ľudovítom Štúrom“.

Pamätnú tabuľu odhalili počas Kultúrnej jari Adely Ostrolúckej pri príležitosti 190. výročia jej narodenia. Tabuľu odhalili europoslanec Eduard Kukan a prozaik a bývalý poradca premiéra Roberta Fica Drahoslav Machala. Iniciatíva, aby mala Adela Ostrolúcka v obci pamätnú tabuľu vznikla ešte v roku 2004.

Podľa Kukana Adela Ostrolúcka bola jedna z krásnych postáv slovenskej minulosti. „Adela bola vzdelaná, rozhľadená žena. Vedela niekoľko svetových jazykov. Štúr k nej zahorel láskou. Mali krásny vzťah. Pre neho to bola inšpiratívna osobnosť,“ povedal v nedeľu pre agentúru SITA Kukan.

Podľa poslanca NR SR Ľudovíta Kaníka, ktorý bol tiež na odhalení tabule, výnimočné ženy slovenskej histórie si treba pripomínať. „Boli vzdelané, krásne, inšpirovali významných mužov slovenskej histórie, boli ich múzami. Tak ako Sládkovič mal svoju Marínu, študentskú lásku z Banskej Štiavnice, ktorá tam už tabuľu na svojom dome má, pribudla aj spomienka na Adelu Ostrolúcku v Ostrej Lúke,“ povedal.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Drahoslav MachalaEduard KukanĽudovít Štúr