Harabin dostal do daru petíciu, ktorá je proti jeho zvoleniu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
V Sobranciach volia šéfa súdnej rady, Harabin dostal petíciu
Pohľad na petičiarov proti Štefanovi Harabinovi pred kultúrnym domom v Sobranciach, kde sa v pondelok zišiel najvyšší orgán súdnictva – Súdna rada SR. Jej členovia volia nového šéfa Najvyššieho súdu SR. Sobrance, 19. máj 2014. Foto: SITA/Ivan Fleischer

BRATISLAVA 19. mája (WEBNOVINY) – Voľba predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR je hlavným bodom rokovania Súdnej rady SR v kultúrnom dome v Sobranciach.

Pred začiatkom rokovania prišiel na pódium za predsedom súdnej rady Štefanom Harabinom, ktorý opätovne kandiduje na post šéfa NS SR, predstaviteľ petičného výboru a strany NOVA Gábor Grendel a odovzdal mu petíciu s výzvou súdnej rade, aby zabránila opätovnému zvoleniu Harabina. V petícii, pod ktorú sa podpísalo 11-tisíc občanov, žiadajú tiež prezidenta Ivana Gašparoviča, aby nevymenoval Harabina za predsedu NS SR, ak by ho súdna rada opätovne zvolila.

Obrazom: V Sobranciach volia šéfa súdnej rady, Harabin dostal petíciu

Protestovali aj príbuzní chorého dievčatka

Pred kultúrnym domom v Sobranciach stáli s transparentom v ruke príbuzní chorého dievčatka, ktorému pri nehode zahynul otec a podľa ich mienky vinník nebol dostatočne potrestaný. Bola tu aj ďalšia skupina, ktorá zbierala podpisy Za spravodlivé Slovensko.

Petíciu podpísalo množstvo známych osobností, okrem iných Iveta Radičová, Zuzana Kronerová, Anna Šišková, Lukáš Latinák, Alexander Bárta, Tomáš Maštalír, Henrieta Mičkovicová, Petra Polnišová, Richard Stanke, Szidi Tobias, Ľuboš Kostelný, Matej Landl, Juraj Kemka, Robert Roth a ďalší. „Ľudia po prezidentských voľbách pochopili, že ani tí najmocnejší nemajú vopred vyhraté. Že má zmysel ozvať sa,“ zhodnotil petičnú akciu predseda hnutia NOVA Daniel Lipšic.

Obrazom: Aktivisti prišli pred úrad vlády, nechcú zvolenie Harabina

Aktivisti zbierali podpisy mesiac

Aktivisti hnutia začali zbierať podpisy pred necelým mesiacom po tom, ako sa Štefan Harabin stal kandidátom na predsedu NS SR na ďalšie funkčné obdobie. „Podpisy budeme zbierať aj v prípade, že ho Súdna rada zvolí. V petícii totiž vyzývame aj prezidenta Ivana Gašparoviča, aby vymenovanie nového predsedu najvyššieho súdu ponechal na svojho nástupcu Andreja Kisku, keďže funkčné obdobie Štefana Harabina sa skončí po jeho nástupe,“ uzavrel splnomocnenec petičného výboru Gábor Grendel (NOVA).

V súboji o kreslo predsedu najvyššieho súdu sa stretnú traja kandidáti – súčasný predseda NS SR Štefan Harabin, predsedníčka občianskoprávneho kolégia a sudkyňa NS SR Jana Bajánková a predsedníčka senátu správneho kolégia NS SR Zuzana Ďurišová.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Anna ŠiškováDaniel LipšicGábor GrendelIveta RadičováJana BajánkováĽuboš KostelnýLukáš LatinákMatej LandlPetra PolnišováŠtefan HarabinSzidi TobiasZuzana Kronerová
Firmy a inštitúcie NS Najvyšší súd SRSúdna rada SR