Dva roky Pavla Freša znamenali úpadok SDKÚ, tvrdí politológ

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Freso
Predseda SDKÚ-DS, Pavol Frešo prichádza na TB k téme: Priority nového vedenia SDKÚ-DS. Bratislava, 28. máj 2012. Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 19. mája (WEBNOVINY) – Dva roky od zvolenia Pavla Freša za predsedu SDKÚ-DS znamenali podľa analytika Jána Baránka pre stranu stagnáciu a úpadok. Frešo bol zvolený za predsedu strany presne pred dvoma rokmi na kongrese vo Zvolene, keď porazil v tajnom hlasovaní Luciu Žitňanskú.

„Do Freša sa vkladali veľké nádeje, ktoré sa aj prejavovali nejaký čas v preferenciách, ale SDKÚ sa zaseklo vo vývoji. Miesto toho, aby naberalo, odchádzali z neho vplyvní členovia. Naposledy Žitňanská s Miroslavom Beblavým, teraz rezignáciu avizuje Martin Fedor,“ povedal v pondelok pre agentúru SITA Baránek s tým, že SDKÚ-DS nedonieslo za dva roky žiadne témy, ktorými by oslovilo stratených voličov, teda mestského voliča. „Nevidím perspektívu SDKÚ-DS,“ konštatoval.

Dzurinda by SDKÚ nespasil

Aj projekt Ľudovej platformy sa podľa Baránka ukázal ako neúspešný. Ľudovú platformu vytvorili SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd. Po prezidentských voľbách sa rozpadla. „Časť SDKÚ-DS nepodporila Pavla Hrušovského v prezidentských voľbách napriek proklamovanému záväzku Freša. Frešo a vedenie sa skôr venovali voľbám do VÚC ako prezidentským voľbám. Neukázalo sa, že tento spoločný projekt pravice má perspektívu,“ konštatoval Baránek. Neúspech platformy sa podľa neho odzrkadľuje na súčasnom postavení SDKÚ-DS.

Podľa Baránka výmena predsedu SDKÚ-DS nie je aktuálna záležitosť. „Dosť relevantných osobností už odišlo. Neznámy človek ako predseda by potreboval čas, aby oslovil voličov, aby mu začali dôverovať. To sa nedá za pol roka,“ povedal Baránek. Dovtedy vzniknú podľa neho nové subjekty, pričom jeden už vzniká. „Takže súboj o voliča začať odznovu, keď strana ukazuje trend dlhodobého poklesu, by bolo ťažké,“ zdôraznil Baránek s tým, že SDKÚ-DS má problém s ľuďmi, ktorí by dokázali ťahať stranu hore.

Baránek nevidí riešenie ani v návrate Mikuláša Dzurindu. „Neviem čo plánuje Dzurinda, či jeho dlhodobé mlčanie je definitívne zmierenie sa s politickým dôchodkom,“ myslí si analytik. Dzurinda je podľa neho vnímaný kontroverzne. „Pre časť voličov by mohol pripomenúť obdobie najväčšej slávy SDKÚ-DS. Ale či by to bolo kontraproduktívne alebo by to prinieslo pozitívny efekt, je vo sfére špekulácií,“ dodal.

Skepsa po prezidentských voľbách

Po prezidentských voľbách podľa poslanca Národnej rady SR Ľudovíta Kaníka akoby na SDKÚ-DS doľahla skepsa. Ako povedal Kaník dnes pre agentúru SITA, cíti útlm aktivity. „To treba zvrátiť. SDKÚ-DS má svoj jasný hodnotový základ, na ktorom stojí a to je pre stranu kľúčové. Musí byť viac aktívna, prichádzať s novými témami, tlačiť odvážne riešenia,“ povedal s tým, že on sa o to snaží a bude aj naďalej, či už v rómskej problematike, reforme dôchodkového systému, justičnej či hospodárskeho rastu.

„To sú kľúčové témy, okolo ktorých sa točí politická debata. Tlačme dopredu tieto veci. Musíme zaujímať jasné stanoviská. Treba ľudí presvedčiť, že sme dobrými nositeľmi týchto tém,“ zdôraznil. Podľa Kaníka v SDKÚ-DS by sa určite mali snažiť čo najviac spolupracovať so všetkými opozičnými stranami na témach, ktoré ich spájajú. „V mnohých témach máme blízke názory s SaS, OĽaNO. Mali by sme posilňovať spoluprácu v opozícii,“ dodal.

Presne pred dvoma rokmi bol za predsedu strany zvolený Pavol Frešo. „Frešo preberal stranu v neľahkej pozícii. Je pravda, že mnohí do neho vkladali veľké nádeje. Podarilo sa stranu stabilizovať, stabilizovať jej preferencie,“ konštatoval Kaník s tým, že väčšinou sa preferencie hýbali v rozpätí 7 až 9 percent. „S tým však nemôžeme byť spokojní. Ambícia musí byť väčšia,“ povedal.

MS v hokeji  sutaze
Foto: Webnoviny.sk

Strana prestala byť aktívna

Kaník vidí viaceré problémy, ktoré nastali za posledné dva roky. „Frešo sa snažil dlhodobo udržiavať kompromis s tými poslancami, ktorí odišli, teda s Luciou Žitňanskou a Miroslavom Beblavým. Aj zo súčasného pohľadu sa ukázalo, že tento prístup nebol správny, lebo cenou za to boli nemastné, neslané kompromisy,“ vyhlásil Kaník.

Podľa neho táto dvojica poslancov stále vytvárala pocit, že nie je niečo v strane v poriadku. „To, že Žitňanská sa stala predsedníčkou poslaneckého klubu, sa väčšine najskôr zdalo ako dobrý krok, v reáli sa ukázalo, že o to nemá záujem. Strana prestala byť aktívna. Nerobila aktívnu politickú prácu. Brzdili sa témy, ktoré existovali, neprinášali sa nové,“ uviedol.

Novým predsedom SDKÚ-DS sa stal Pavol Frešo 19. mája 2012. Vtedy porazil Luciu Žitňanskú, keď v druhom kole získal nadpolovičnú väčšinu hlasov delegátov kongresu. Freša podporilo 242 delegátov, jeho súperku 154. Neplatných bolo osem hlasov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján BaránekPavol Frešo
Firmy a inštitúcie SDKÚ-DS Slovenská demokratická a kresťanská únia – Demokratická strana